αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα 5,435 δισ. ευρώ έφτασαν τα φέσια του δημοσίου προς ιδιώτες

Στα 5,435 δισ. ευρώ έφτασαν τα φέσια του δημοσίου προς ιδιώτες

Μία τεράστια αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες μέσα στον Ιούλιο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ για την Γενική Κυβέρνηση. Προκύπτουν κυρίως από μία πολύ μεγάλη αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ειδικά έμμεσων αλλά και από μία νέα γενιά από οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων.

Το θέμα των επιστροφών φόρου συνδέεται με την σημερινή συζήτηση στο EWG και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει κατά 1,2 δισ. ευρώ τα συνολικά “φέσια” προς ιδιώτες για να πάρει την επόμενη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την πληρωμή οφειλών από την πρώτη υποδόση που τότε είχε ξεκινήσει να διανέμεται, νέα “φέσια” εμφανίστηκαν στο λογαριασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, συνολικά στο τέλος Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες έφτασαν στα 5,435 δισ. ευρώ, έναντι 5,092 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν. Οι οφειλές του στενού και ευρύτερου δημοσίου εκτός φόρων αυξήθηκαν κατά 74 εκατ. ευρώ (από τα 3,840 δισ. ευρώ στα 3,914 δισ. ευρώ), ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 269 εκατ. ευρώ ( από τα 1,252 δισ. ευρώ στα 1,521 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Πάντως, στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =