αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑRichard Branson: Πότε πρέπει να «κατεβάζεις ταχύτητα», σε έναν κόσμο που τρέχει πολύ γρήγορα

Richard Branson: Πότε πρέπει να «κατεβάζεις ταχύτητα», σε έναν κόσμο που τρέχει πολύ γρήγορα

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα… τρέχουν πολύ γρήγορα. Και μέσα εκεί είναι οι άνθρωποι, που προσπαθούν να δουλέψουν όσο περισσότερο γίνεται, να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, για να φτάσουν στους μεγάλους στόχους τους.

Αλλά μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, πότε πρέπει να «κατεβάζεις ταχύτητα»; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson σε νέο άρθρο του. «Το timing είναι το παν στη ζωή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην επιχειρηματικότητα. Οι άνθρωποι συχνά ταυτίζουν την επιτυχία με την τύχη, αλλά συνήθως έχει να κάνει με το άψογο [και προσεκτικά χαρτογραφημένο] timing. Η πρόβλεψη των συνθηκών της αγοράς, ο εντοπισμός ευκαιριών πριν προκύψουν και η πρόβλεψη του ευρύτερου οικονομικού, κοινωνικού και τεχνολογικού τοπίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί κατά την έναρξη μιας επιχείρησης. Εάν όλα αυτά ακούγονται λίγο περίπλοκα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση είναι όταν οι άλλοι θεωρούν ότι είναι μια κακή στιγμή», λέει ανάμεσα σε άλλα ο γνωστός επιχειρηματίας.

Αν αισθάνεστε ότι έχετε αρχίσει να ξεχνάτε το «γιατί» ξεκινήσατε, είναι ίσως μια στιγμή για να κάνετε ένα διάλειμμα, να συλλέξετε τις σκέψεις σας, να ξεκουραστείτε και να επανεκτιμήσετε τη στρατηγική σας.

«Δεν παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις όταν είστε εξαντλημένοι ή μπερδεμένοι, και δεν θα έχετε τη δυνατότητα να εντοπίσετε νέες ευκαιρίες και να σκεφτείτε δημιουργικά», λέει ο Branson.

Και συμπληρώνει: «Πάντα έλεγα ότι αν δεν έχετε χρόνο για τα μικρά πράγματα, δεν θα έχετε χρόνο για τα μεγάλα πράγματα».

Από την άλλη, υπάρχουν στιγμές που πρέπει… να κάνεις πιο γρήγορα πεντάλ. «Αυτό έχει να κάνει με την πραγματική κατανόηση του τι θέλουν οι άνθρωποι, τι είναι σε εξέλιξη στον κλάδο και τι συμβαίνει στο ευρύτερο οικονομικό τοπίο. Όταν έχετε αυτήν την προοπτική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένστικτο για να κινηθείτε γρήγορα, να ρισκάρετε και να πείτε ναι!», εξηγεί.

Συχνά, φιλόδοξοι και παθιασμένοι ιδρυτές πηγαίνουν στο Virgin StartUp (πρόγραμμα για startups) με απίστευτες ιδέες στις οποίες πραγματικά πιστεύουν, αλλά είτε οι πελάτες δεν είναι έτοιμοι, είτε δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση, ή η αγορά στην οποία θέλουν να δραστηριοποιηθούν δεν έχει ωριμάσει ακόμα.

Φανταστείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση Διαδικτύου πριν οι περισσότεροι πελάτες σας να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ευρυζωνική σύνδεση. Η ιδέα, το επιχειρηματικό μοντέλο και η ομάδα πίσω από αυτό θα μπορούσαν να είναι φανταστικά, αλλά θα μπορούσατε να μπείτε στην αγορά πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Έτσι, όταν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα project, αναρωτηθείτε: «Είναι έτοιμη η κοινότητα στην οποία θέλω να παρέχω υπηρεσίες, έτοιμη για αυτή την ιδέα;».

«Συνολικά, το timing είναι το παν στις επιχειρήσεις και στη ζωή. Εάν αισθάνεστε ότι είστε κοντά στην εξουθένωση, ήρθε η ώρα να επιβραδύνετε. Εάν αισθάνεστε εμπνευσμένοι, μην φοβάστε να ανεβάσετε τον ρυθμό. Σε όλες τις περιπτώσεις, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο παρατηρητικοί, ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι. Έτσι θα είστε σε πολύ καλύτερη θέση για να πείτε «ναι» όταν έρθει η κατάλληλη ευκαιρία» καταλήγει ο Branson.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =