αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑO κρατικός νoρβηγικός κολοσσός Statkraft αποκτά παρουσία στην ηλιακή ενέργεια της Ελλάδας

O κρατικός νoρβηγικός κολοσσός Statkraft αποκτά παρουσία στην ηλιακή ενέργεια της Ελλάδας

O κρατικός νoρβηγικός κολοσσός Statkraft με ηγεμονική παρουσία στον τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας και συνεχώς αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας διεισδύει στην Ελλάδα, μέσω της εξαγοράς της βρετανικής Solarcentury.

Όπως αναφέρει το Newmoney.gr η συμφωνία που επισφραγίστηκε τις προηγούμενες μέρες συνολικού ύψους  113 εκατ. λιρών, συμπίπτει με την έγκριση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο των στρατηγικών επενδύσεων (Enterprise Creece),  ο φάκελος της βρετανικής εταιρείας για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός των Βρετανών περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας από 260 MW έκαστο στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για τρία έργα που παίρνουν το δρόμο για να εγκριθούν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων μαζί με ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στην εταιρεία Καράτζης.

Η είσοδος της Statcraft στην Ελλάδα δεν αποτελεί την μοναδική νορβηγική εταιρεία που θα επενδύσει στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την επίσης νορβηγική εταιρεία Equinor, (πρώην πετρελαϊκή Statoil) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση, την ανάπτυξη αντίστοιχου έργου στην περιοχή των Κυκλάδων.

Η νορβηγική Statcraft με παρουσία σε 17 χώρες παγκοσμίως απασχολεί 4.000 εργαζόμενους και είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ.  

Η είσοδος στην Ελλάδα μεγάλων Σκανδιναβικών εταιρειών επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον ισχυρό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην χώρα μας, προσελκύοντας τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια του κλάδου.

Η νορβηγική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν 100% ανανεώσιμη, χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανεβάζοντας τη χώρα στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το 95% της ενέργειας αυτής  προέρχεται από τους 1.600 υδροηλεκτρικούς σταθμούς που είναι κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα, καθώς και από αιολική κατά περίπου 3%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί.

Η συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία, προσφέρει στου Νορβηγούς ένα pipeline φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 6 GW στην Ευρώπη και πάνω από 1 GW στη Νότια Αμερική.

Η Solarcentury εδρεύει στο Λονδίνο και απασχολεί περίπου 180 άτομα σε 12 χώρες. Από το 2013 που διαφοροποίησε την στρατηγική της, έχει αναπτύξει 40 μεγάλης κλίμακας έργα δυναμικότητας 1.200 MW σε 7 χώρες.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει αποκτήσει 284 MW συμπληρώνοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο από έργα σε αγορές υψηλής ανάπτυξης, όπως η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Χιλή.

Από την πλευρά της, η Statcraft είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας με έργα ισχύος 20 GW, από τα οποία τα 15 GW είναι στην αγορά της Νορβηγίας. Η εταιρεία έχει ως στόχο να αναπτύξει τουλάχιστον 8 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2025.

Οι Νορβηγοί υποστηρίζουν ότι η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών και θα είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο από το 2035. Όπως εκτιμούν, το 2050, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 38% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 1 =