αρχικηVIRALIt’s Possible: Η ιστορία του τυφλού φωτογράφου από τη Βραζιλία

It’s Possible: Η ιστορία του τυφλού φωτογράφου από τη Βραζιλία

Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία του Joao Maia. Ένας τυφλός φωτογράφος από τη Βραζιλία, ο ποίος μάλιστα φωτογράφισε τους αθλητές που συμμετείχαν στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στην χώρα του.

Μιλώντας στην κάμερα του BBC πριν λίγες μέρες, δεν μπορούσε να συγκρατήσει την συγκίνησή του όταν μιλούσε για αυτό.

«Νοιώθω ότι σήμερα εδώ εκπροσωπώ τόσους ανθρώπους, ανθρώπους με προβλήματα όρασης που νομίζουν ότι δεν θα τα καταφέρουν», είπε ο Jaoao Maia.

Στην ίδια συνέντευξη, σημείωσε ότι ερωτεύτηκε την φωτογραφία στα 14. Στα 28 του όμως εξαιτίας μίας σοβαρής μόλυνσης έχασε την όρασή του, για την ακρίβεια πλέον διατηρεί μόνο το 10% της όρασής του. «Μου στοίχισε πολύ που δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να φωτογραφίσω», θυμάται, «ώσπου κάποια στιγμή άκουσα για κάτι ειδικά μαθήματα φωτογραφίας για ανθρώπους με αναπηρία και έτσι μπορούσα πάλι να ασχοληθώ με το πάθος μου και να χαμογελάσω ξανά».

Πως μπορεί όμως κάποιος που βλέπει μόνο σε απόσταση ενός μέτρου να βγάζει φωτογραφίες και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός με πολύ κίνηση, κόσμο και δράση; Σε άλλη του συνέντευξη, σε γαλλική εφημερίδα αυτή τη φορά (αφού οι ξένοι ανταποκριτές τον ανακάλυψαν στα γήπεδα του Ρίο και τον λάτρεψαν), περιγράφει ότι μπορεί να διακρίνει τα χρωματικά κοντράστ αλλά και την κίνηση. Τον καθοδηγούν έτσι κυρίως αυτά τα δύο αλλά και ο ήχος.

«Χρησιμοποιώ ιδιαίτερα την ακοή μου. Για παράδειγμα όταν υπάρχει μπάλα στο γήπεδο, την παρακολουθώ με τα αυτιά μου, ακολουθώ τον ήχο της. Έτσι ξέρω ανά πάσα στιγμή που είναι η δράση και μπορώ να φωτογραφίσω», τονίζει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ενισχυμένη ακοή του, του επιτρέπει από κοντά να ακούει ακόμα και τον χτύπο της καρδιάς των αθλητών ή τα βήματά τους, ιδίως στον στίβο που καθώς τρέχουν περνούν από δίπλα του. Εκεί που δυσκολεύεται όμως κάπως είναι στην εκκίνηση του στίβου που είναι μακριά του και για να ακούσει και να δει.

Δίπλα στον Maia βρίσκονται πάντα δύο συνοδοί, ο Ricardo και ο Leonardo που ο ίδιος περιγράφει ως «τα μάτια του», όπως σημειώνει η Athens Voice. Δεν είναι μόνο ότι τον βοηθούν να μετακινείται στους αθλητικούς χώρους ή να καδράρει αλλά ασχολούνται στη συνέχει και με την ηλεκτρονική επεξεργασία των φωτογραφιών αλλά και την δημοσίευσή τους στη σελίδα του στο Instagram.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 4 =