αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑHSBC: Τα παρατεταμένα lockdowns πάνε την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη… πιο πίσω

HSBC: Τα παρατεταμένα lockdowns πάνε την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη… πιο πίσω

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης προχωρά και η HSBC, κάτι που έκανε χθες και η Goldman Sachs, λόγω των παρατεταμένων lockdowns τα οποία και θα κυριαρχήσουν στο α’ τρίμηνο που διανύουμε. Ωστόσο εκτιμά πως το 2022 θα είναι καλύτερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, λόγω της ανάκαμψης της κατανάλωσης αργότερα μέσα στο έτος. Πάντως, όπως επισημαίνει, προς το παρόν η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να καθυστερήσει και θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για φέτος, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών και της σχετικά αργής διάθεσης εμβολίων.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2020, ωστόσο οι μέσες προβλέψεις τοποθετούσαν την ύφεση σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, και στο  2,7%. Έτσι, σε σχέση με τις προσδοκίες μόλις πριν από ένα μήνα, το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου εξέπληξε θετικά, επισημαίνει η HSBC. Η Γαλλία και η Ισπανία σημείωσαν τις μεγαλύτερες ανοδικές εκπλήξεις, ενώ μια μικρή επέκταση της γερμανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο σημαίνει ότι η χώρα αναμένεται να αποφύγει μια τεχνική διπλή ύφεση. Τα αρχικά στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν μεγάλο μέρος της απροσδόκητης ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, υπήρξε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προσδοκίες της HSBC, ενώ οι επενδύσεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οι επενδύσεις στον κλάδο της στέγασης, φαίνεται να εξηγούν μέρος αυτής της ανθεκτικότητας, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, ενώ οι επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής ήταν ισχυρές, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται με εταιρείες που προσαρμόζονται στις νέες εργασιακές πρακτικές και επεκτείνουν τις διαδικτυακές προσφορές.

Ωστόσο, η καθυστερημένη ανάκαμψη της κατανάλωσης οδηγεί την HSBC να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του συνόλου του 2021. Η ανοδική έκπληξη για την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου του 2020 σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους. Η υψηλότερη βάση για τη δραστηριότητα παράλληλα με την πιθανότητα παρατεταμένων και αυστηρότερων περιορισμών εντός του πρώτου τριμήνου (συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στο πλήρες lockdown στη Γαλλία) σημαίνει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο. Προηγουμένως, η HSBC είχε εκτιμήσει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει έστω οριακά μια τεχνική διπλή ύφεση, αλλά αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό.

Υπάρχουν ενδείξεις, όπως εξηγεί η τράπεζα, ότι η επενδυτική ανθεκτικότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί, κάτι που είναι θετικό για τις προβλέψεις της ανάπτυξης. Αντιθέτως, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί και η σχετικά αργή διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη την ΕΕ σημαίνει ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης είναι πιθανό να καθυστερήσει εκ νέου.

Η πιο αδύναμη αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπερβαίνει τα θετικά νέα που σημειώθηκαν κατά το δ’ τρίμηνο του 2020 καθώς και τις επενδυτικές προοπτικές, οπότε η HSBC προχωρά σε μείωση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το σύνολο του 2021 στο 3,6% από 4,3% πριν.

Παράλληλα ωστόσο, οι προσδοκίες της HSBC για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2022, ενισχύονται. Όπως εξηγεί, οι βασικές επιπτώσεις από την αύξηση της κατανάλωσης αργότερα μέσα στο έτος σημαίνει ότι η ανάπτυξη το 2022 θα είναι ισχυρότερη και θα κινηθεί στο 3,5% από 3,1% που προβλεπόταν πριν. Εξακολουθεί να εκτιμά ότι η “χαμένη παραγωγή” στην ευρωζώνη έναντι της τάσης προ πανδημίας θα είναι περίπου 2% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εξέπληξε επίσης θετικά τον Ιανουάριο. Ενώ η ΕΚΤ είναι πιθανό να εξετάσει την προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού, θα μπορούσε ωστόσο να αντιμετωπίσει μια… επικοινωνιακή πρόκληση, ιδιαίτερα όταν η ανάπτυξη αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα μέσα στο έτος. Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πορεία του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου είναι επίσης πιθανό να υπερβούν τις αρχικές προσδοκίες (ανακοινώνοντας στις 12 Φεβρουαρίου), πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφευχθεί μια τεχνική διπλή ύφεση.

Συνοπτικά, η HSBC εκτιμά πως η ύφεση το 2020 στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 6,8% από 7,2% που προέβλεπε πριν, το 2021 η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή και θα κινηθεί στο 3,6% από 4,3% που είχε προβλέψει πριν, ενώ το 2022 θα κινηθεί υψηλότερα και στο 3,5% από 3,1%. Στο α’ τρίμηνο του 2021 η περιοχή θα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση ύψους 0,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ανάκαμψη του β’ τρίμηνου θα είναι πιο αδύναμη, στο 1,4% από 2,8% πριν. Στο τρίτο τρίμηνο η πορεία του ΑΕΠ θα είναι πιο ισχυρή και θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 2% (από 1,3% που προβλεπόταν), ενώ στο δ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1% (από 0,6% πριν).

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − twelve =