αρχικηVIRALHangover: 3 κινήσεις που μπορείς να εφαρμόσεις για να μην μεθύσεις αν πιεις αλκοόλ

Hangover: 3 κινήσεις που μπορείς να εφαρμόσεις για να μην μεθύσεις αν πιεις αλκοόλ

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια ενός hangover, αλλά υποθέτουν ότι προκαλείται από μια ποικιλία βιοχημικών και νευροχημικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα όπως λέει ο νευροψυχοφαρμακολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και ερευνητής στη φιλανθρωπική οργάνωση Drug Science, Ρέιγιαν Ζαφάρ: «Πίνετε το πρώτο σας ποτό και ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ – ή Gaba – απελευθερώνεται στον εγκέφαλο».

Το Gaba, πρόσθεσε πως «επιβραδύνει τον εγκέφαλο. Δρα στους υποδοχείς του φλοιού, συγκεκριμένα στα μέρη που εμπλέκονται στις διαδικασίες σκέψης και στον έλεγχο».

Επίσης, μειώνει την ικανότητα ενός νευρικού κυττάρου να στέλνει και να λαμβάνει χημικά μηνύματα σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Έτσι, στα πρώτα τρία ποτά αισθάνεστε χαλαροί, καθώς απελευθερώνεται το Gaba», λέει χαρακτηριστικά ο Ζαφάρ στον Guardian, προσθέτοντας, μάλιστα πως κατα την διάρκεια του hangover, «αισθάνεστε καλά, αισθάνεστε χαλαροί και θέλετε να πιείτε περισσότερο, αλλά καθώς συνεχίζετε να πίνετε, το αλκοόλ συνδέεται με τους υποδοχείς γλουταμικού στον εγκέφαλο – οι οποίοι είναι σημαντικοί για το σχηματισμό μνήμης. Η ηλεκτρική τους δραστηριότητα καταστέλλεται, μπλοκάροντας ουσιαστικά το σχηματισμό αναμνήσεων».

Στη συνέχεια, «το αλκοόλ μετακινείται από τον φλοιό σας, ο οποίος ελέγχει τη συμπεριφορά, στην παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση, τον κινητικό συντονισμό και την ισορροπία. Από εκεί, η “δηλητηρίαση” από το αλκοόλ χτυπά τον μυελό, ακριβώς στη μέση του εγκεφάλου. Ελέγχει τα αυτόνομα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του καρδιακού παλμού, της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης» ανέφερε ο επιστήμονας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το hangover;

«Θα πρέπει να πίνετε λιγότερο. Αν όμως θέλετε να πιείτε μερικά ποτά, υπάρχουν κάποιες τακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το hangover» λέει ο επιστήμονας.

1. Διατηρήστε το ρυθμό σας

Αραιώστε το αλκοόλ προσθέτοντας πάγο, σόδα, λεμονάδα ή άλλα μείγματα. Θα καταναλώνετε το αλκοόλ πιο αργά, οπότε το σώμα σας θα έχει μεγαλύτερη ευκαιρία να επεξεργαστεί το αλκοόλ και η τιμή του αλκοόλ στο αίμα σας δεν θα είναι τόσο υψηλή.

2. Επιλέξτε τα ποτά σας

Αποφύγετε τα ποτά με σκούρο χρώμα, όπως το κόκκινο κρασί ή το ουίσκι, καθώς περιέχουν περισσότερες συγγενείς ουσίες από τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα ή το τζιν.

3. Φάτε αυγά 

Ο Ζαφάρ συμβουλεύει να τρώτε αυγά επειδή περιέχουν το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο επιβραδύνει τον μεταβολισμό του αλκοόλ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − two =