αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑH Νίκας ζητά 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της

H Νίκας ζητά 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σχεδιάζει να προχωρήσει η “Π.Γ. Νίκας”, ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει πλέον στον όμιλο Chipita.

Η βιομηχανία αλλαντικών έχει συγκαλέσει για τις 2 Σεπτεμβρίου γενική συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να εγκριθεί, μεταξύ άλλων reverse split των μετοχών της εταιρείας (αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,04 ευρώ, σε 0,12 ευρώ, με συνένωση με αναλογία 3 παλαιές προς 1 νέα), καθώς και η διενέργεια ΑΜΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ο βασικός μέτοχος (Givenrise Investments Limited που ανήκει στον Όμιλο της Chipita) έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ και θα καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες μετά το τέλος της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την χρηματοδότηση επενδύσεων και δευτερευόντως για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας, Ειδικότερα, ποσό 3,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων συσκευασίας και αποθήκευσης των προϊόντων, ποσό 1,2 εκατ. ευρώ για λοιπές παραγωγικές επενδύσεις, ποσό 2,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής και του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας στο επενδυτικό σχέδιο που έχει ενταχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ 2,7 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Οι παραπάνω επενδύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός διετίας από την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, η ΑΜΚ θα “θεραπεύσει” και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που η εταιρεία εμφάνισε στο τέλος του 2019. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2019 ανέρχονταν σε -0,14 εκατ. για την εταιρεία και -1,81εκατ. για τον Όμιλο.

Τριετές πλάνο

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται από τον νέο μέτοχο η υλοποίηση τριετούς επενδυτικού πλάνου για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων και των πληροφοριακών συστημάτων και τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας, πλάνο που εκπονήθηκε μετά την ιδιοκτησιακή αλλαγή. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αναδιοργάνωση του δικτύου διανομής η οποία ολοκληρώθηκε το 2018, έχει ξεκινήσει να αποδίδει κάτι που έχει αποτυπωθεί τόσο στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων όσο και στην εξοικονόμηση του κόστους διανομής.

Κατά την χρήση του 2019 οι πωλήσεις της εταιρείας και του ομίλου ανήλθαν στα 51,72 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 40,49 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2018, αυξημένες κατά 27,75%. όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αν δεν ληφθούν υπόψη μη επαναλαμβανόμενες (one-off) πωλήσεις το 2018 από δραστηριότητα φασόν, οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 30,55% το 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, το 2019 η Νίκας συνέχισε την αύξηση των μεριδίων της στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών,τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα σοβαρά ζητήματα της Creta Farms. H εταιρεία υπολόγιζε το μερίδιό της το 2019 σε 20,3% σε όγκο και 19,1% σε αξία, έχοντας επιτύχει αύξηση μεριδίου αγοράς σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Νίκας είχε υπογράψει τον Ιούνιο του 2019 συμφωνητικό μονοετούς παράτασης της μίσθωσης του ακινήτου που στεγάζει τις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Στέφανο. Βάσει του εν λόγω συμφωνητικού η διάρκεια της μίσθωσης έληξε στις 30 Απριλίου 2020, χωρίς να είναι γνωστό εάν παρατάθηκε. Η διοίκηση είχε αναφέρει πως εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για τη στέγαση της δραστηριότητας της οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τόσο την μετεγκατάσταση της όσο και την περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης μίσθωσης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =