αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCNBC: Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι πρέπει να αποφύγετε αυτά τα 5 λάθη που κάνουν όλοι

CNBC: Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι πρέπει να αποφύγετε αυτά τα 5 λάθη που κάνουν όλοι

Το να οδηγήσετε τον εαυτό σας στην καλύτερη δυνατή οικονομική κατάσταση θα απαιτήσει πιθανώς εξατομικευμένες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι κάνετε τις σωστές κινήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνήθειες και συμπεριφορές που μοιράζονται πολλοί από εμάς, οι οποίες θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν να αισθανθείτε οικονομική ασφάλεια — ή να γίνετε πλούσιοι, όπως εξηγεί το CNBC.

Εδώ είναι πέντε ”κόκκινες σημαίες” που βλέπουν οι ειδικοί στα χρήματα, όταν δημιουργούν οικονομικά πλάνα για τους πελάτες τους- και τι πρέπει να προσέξετε εάν θέλετε να είστε πιο έξυπνοι με τα δικά σας χρήματα.

1. Ζείτε πέρα από τις δυνατότητές σας

Ξέρεις πραγματικά πόσα ξοδεύεις κάθε μήνα; Εάν είναι περισσότερα από όσα πραγματικά μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, αυτό είναι μια ”κόκκινη σημαία”.

Κάθε χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διαχειριστής περιουσίας με τον οποίο το CNBC μίλησε, τόνισε πόσο συνηθισμένο είναι για τους πελάτες να αναζητούν συμβουλές χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πόσα χρήματα μπαίνουν και βγαίνουν κάθε μήνα.

Επιπλέον, οι νέοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα… ευαίσθητοι σε υπερβολικές δαπάνες, λέει στο CNBC η Emily Safford, πιστοποιημένη χρηματοοικονομική σύμβουλος και σύμβουλος πλούτου στο Girard, ένα Univest Wealth Division.

Βλέπει συχνά νέους ανθρώπους να επικεντρώνονται σε επώνυμα αντικείμενα και να «χτίσουν» την εμφάνισή τους, «αλλά στο backstage μπορεί πραγματικά να πιέζεσαι οικονομικά για να το κάνεις», λέει η Safford.

Το «[χρέος πιστωτικής κάρτας] μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα και όταν είσαι νέος, βάζεις τον εαυτό σου σε πραγματικά μειονεκτική θέση για να προχωρήσεις».

Όχι μόνο οι καθημερινές αγορές μπορούν να αθροιστούν, αλλά μπορεί επίσης να μπείτε και σε άλλα μεγάλα έξοδα, όπως ένας γάμος ή ένα σπίτι. Αν και πιθανότατα δεν θα πληρώσετε όλα τα μετρητά σε αυτές τις περιπτώσεις, η Safford συνιστά ακόμα να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να εκπληρώνετε όλες τις άλλες οικονομικές σας υποχρεώσεις.

2. Αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας εμποδίσουν

Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα πολύ συναισθηματικό θέμα για τους ανθρώπους. Για τον μέσο καταναλωτή, συναισθήματα όπως η αποφυγή και η ντροπή μπορεί να δυσκολέψουν την αντιμετώπιση των υποκείμενων χρηματικών προβλημάτων.

«Πολλά άτομα φέρουν πολλές ενοχές που έχουν ως αποτέλεσμα να μην διαχειρίζονται [τα χρήματα] τέλεια οι ίδιοι», λέει στο CNBC η Annette VanderLinde, διευθύντρια πελατών της Liberty Wealth Advisors. «Μερικές φορές αυτό το αρνητικό συναίσθημα μπορεί να είναι ένα εμπόδιο για να προχωρήσουμε απλά αναζητώντας βοήθεια».

Η Safford προσθέτει ότι οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να λάβουν βοήθεια με τα οικονομικά τους ή να κάνουν βήματα μόνοι τους επειδή «ίσως να μην θέλουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της κατάστασής τους αυτή τη στιγμή».

Αλλά δεν χρειάζεται να αλλάξετε ολόκληρη τη ζωή σας σε μια μέρα. Θα χρειαστεί χρόνος για να τα καταφέρετε με τα χρήματα και μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως το χρέος πιστωτικών καρτών ή οι κακές συνήθειες δαπανών.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί δρόμοι τώρα που μπορείτε να βρείτε συμβουλές και θα έλεγα να ξεκινήσετε με μικρά βήματα», λέει η Safford. «Ολόκληρη η συζήτηση για την οικονομική ευεξία είναι τόσο συντριπτική, υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά κομμάτια. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε τον προϋπολογισμό σας και μετά πηγαίνετε από εκεί».

3. Δεν συνεργάζεστε με τον κατάλληλο επαγγελματία

Μπορεί να μην χρειαστεί να προσλάβετε έναν επαγγελματία σύμβουλο αμέσως. Αλλά ένας CFP, ένας σύμβουλος περιουσίας ή άλλος ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο πλάνο για τα χρήματά σας — και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κακές συμβουλές.

«Αν δεν νιώθετε αυτοπεποίθηση και νιώθετε χαμένοι, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου», λέει η VanderLinde. Θα σας βάλουν σε έναν δρόμο προς την επιτυχία.

4. Είσαι ανοργάνωτος

Η τεχνολογία έχει αλλάξει το σκηνικό. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν βιβλιάρια επιταγών, έπρεπε να λογαριάζεις σε ένα βιβλίο για κάθε συναλλαγή. Αλλά με τη διαχείριση ”ψηφιακών χρημάτων”, αυτό γίνεται για εσάς μόνο του. Οι άνθρωποι δεν κοιτούν καν τους λογαριασμούς της πιστωτικής τους κάρτας ή τις τραπεζικές κινήσεις για να δουν τι συμβαίνει.

Δεν είναι μόνο τα καθημερινά σας έξοδα. Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι λογαριασμοί για παρακολούθηση.

Κάντε μια τακτική απογραφή για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού βρίσκονται τα πάντα και ότι εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση.

5. Αναβλητικότητα

Όπου κι αν βρίσκεστε στο οικονομικό σας ταξίδι, το επόμενο βήμα δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του. Είναι εύκολο να πούμε ότι θα κάνετε έναν προϋπολογισμό αύριο ή ότι θα αρχίσετε να αποταμιεύετε ”όταν βγάζετε περισσότερα χρήματα”, αλλά όσο περισσότερο αναβάλλετε αυτά τα πράγματα, τόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάστασή σας.

«Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται χαμένοι, δεν ξέρουν τι να κάνουν και μετά συνεχίζουν απλώς να μην αναλαμβάνουν δράση και είναι λίγο σαν ένας φαύλος κύκλος», λέει η VanderLinde.

Μέρος του προβλήματος είναι η… ευχή. Οι άνθρωποι θα υποθέσουν αισιόδοξα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο μέλλον, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε ολόκληρη τη ζωή σας αύριο, αλλά βάλτε ρεαλιστικούς στόχους για σύντομες, διαχειρίσιμες  βελτιώσεις.

Ακόμη και πριν κάνετε ένα πενταετές πλάνο, μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα για να γίνετε καλύτεροι με χρήματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός προϋπολογισμού ή της ρύθμισης αυτοματοποιημένων εισφορών αποταμίευσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 5 =