αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κερδίσαμε στο Antivirus Crowdhackathon και δεν έχουμε πάρει τα χρηματικά έπαθλα 17 μήνες μετά»: Τι καταγγέλλουν διαγωνιζόμενοι

«Κερδίσαμε στο Antivirus Crowdhackathon και δεν έχουμε πάρει τα χρηματικά έπαθλα 17 μήνες μετά»: Τι καταγγέλλουν διαγωνιζόμενοι

Λαμπερά events, μεγάλοι χορηγοί, μέντορες, χρηματικά έπαθλα και αρκετή διαφήμιση. Κάπως έτσι φαίνονται οι ελληνικοί διαγωνισμοί καινοτομίας μπροστά στα φώτα. Τι γίνεται όμως στο backstage; Σε αρκετές περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι και τόσο… λαμπερά.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Το It’s Possible φέρνει στη δημοσιότητα τις επώνυμες μαρτυρίες δύο ομάδων που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον ελληνικό διαγωνισμό καινοτομίας Antivirus Crowdhackathon (2ος κύκλος), ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020. Η εν λόγω διοργάνωση έγινε, οι νικητές ανακοινώθηκαν, όμως 17 μήνες μετά τα χρηματικά έπαθλα παραμένουν «εξαφανισμένα». Όπως λένε οι δύο νικήτριες ομάδες που μιλούν στο It’s Possible, δεν έχουν λάβει τα χρήματα και δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η καταβολή αυτών.

«Ο διαγωνισμός που συμμετείχα και διακρίθηκα είναι ο “Antivirus Crowdhackathon 2ος κύκλος”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 21 – 24 Μαΐου 2020 (17 μήνες πριν δηλαδή) και διοργανώθηκε από την εταιρεία Crowdpolicy μαζί με την Περιφέρεια Αττικής όπως φαίνεται και στις τότε αντίστοιχες ανακοινώσεις», λέει στο It’s Possible ο software developer – electronics engineer, Βαγγέλης Βλάχος. Και συνεχίζει περιγράφοντας το project με το οποίο συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό: «Η λύση που ανέπτυξα και απέσπασα διάκριση στην κατηγορία πολιτισμός με συμμετοχή υπό το όνομα VisionStat αφορά τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Τα χρηματικά βραβεία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ήταν 10.000 ευρώ χρηματική υποστήριξη στις ομάδες που θα διακριθούν, +10.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα υποστήριζε τις ομάδες που θα αναπτύξουν λύσεις για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Το λογισμικό που ανέπτυξα χρησιμοποιεί machine vision με νευρωνικά δίκτυα για να κάνει monitoring και ανάλυση συνωστισμού σε χώρους εισόδου, αναμονής, μετακίνησης και θέασης ( μουσεία, εκθέσεις, αρχαιολογικοί χώροι, συναυλιακοί χώροι, κτλ ) ώστε να αποφεύγονται συνθήκες μετάδοσης COVID-19, λύνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο θέμα που έχει εμφανιστεί λόγο της πανδημίας.Επιπλέον η παραπάνω λύση εισάγει ορισμένες τεχνοτροπίες που λύνουν το θέμα των προσωπικών δεδομένων έτσι ώστε να εξάγεται η ανάλογη πληροφορία για τον συνωστισμό αλλά να μην είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά των ατόμων».

Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και η ομάδα eGovOpen. «Ο διαγωνισμός “Antivirus Crowdhackathon 2ος κύκλος” της Crowdpolicy πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Μαΐου 2020. H ομάδα μας, eGovOpen, διακρίθηκε στην ενότητα “φάση Ready2Deploy” με το project EDMS4: Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ενός οργανισμού ή δήμου. Χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών αναγνωρισμένων από το κράτος», σημειώνει στο It’s Possible o Γιώργος Πέππας, επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας.

Συμπληρώνοντας: «Όπως αναγράφεται στον επίσημο ιστότοπο του διαγωνισμού (https://crowdhackathon.com/antivirus), τα συνολικά χρηματικά έπαθλα που θα έπρεπε να μοιραστούν στις νικήτριες ομάδες είναι τα εξής: ”10.000 ευρώ Χρηματική Υποστήριξη στις ομάδες που θα διακριθούν +10.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα υποστηρίξει τις ομάδες που θα αναπτύξουν λύσεις για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα”. Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει κάποιο χρηματικό έπαθλο».

Κάπου εκεί έρχεται… το χάος. Αφού οι νικήτριες ομάδες δεν έλαβαν ποτέ τα χρηματικά έπαθλα, και παρόλο που από την μεριά τους έγιναν αρκετές προσπάθειες όλους αυτούς τους μήνες.

«Μετά την λήξη του διαγωνισμού και ενώ βγήκε ανακοίνωση από την Crowdpolicy στο επίσημο slack channel του διαγωνισμού υπό την μορφή pdf εγγράφου που ανέφερε ότι: “οι φορείς της διοργάνωσης και υποστήριξης του Antivirus Crowdhackathon θα εξειδικεύσουν την χρηματική υποστήριξη, καθώς και τις υπόλοιπες υποστηρικτικές ενέργειες για τις ομάδες που διακρίθηκαν”, δεν υπήρξε ποτέ και καμία επίσημη ενημέρωση ούτε για την εξειδίκευση των χρηματικών βραβείων ούτε για το πότε θα κατατεθούν τα χρήματα», λέει ο Β. Βλάχος.

Ο ίδιος έκανε προσπάθειες για να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές και να δει τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. «Σε επίμονη και επανειλημμένη επικοινωνία μου στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από την διενέργεια του διαγωνισμού έως σήμερα, και τηλεφωνικά αλλά και μέσω email με την Crowdpolicy αλλά και με το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έλαβα ποτέ απάντηση για την εξειδίκευση του χρηματικού βραβείου που αφορά την εφαρμογή μου αλλά ούτε και για τον χρόνο καταβολής του» λέει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι είναι «στην διάθεση του οποιουδήποτε αρμοδίου όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας τα παραπάνω γεγονότα (printscreens, emails, archive.org links, κτλ)». Το αποτέλεσμα μετά από όλα αυτά όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Βλάχος είναι το εξής: «Έτσι έχουμε φτάσει σήμερα 17 μήνες μετά τον διαγωνισμό χωρίς να μου έχουν καταβληθεί τα χρήματα του βραβείου και χωρίς καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει με το θέμα».

Παρόμοιο το σκηνικό που περιγράφει και η άλλη ομάδα που κέρδισε στον επίμαχο διαγωνισμό, με την διαφορά ότι εκείνοι κατάφεραν κάποια στιγμή να έρθουν σε επικοινωνία με την πλευρά των διοργανωτών. «Μετά το τέλος του διαγωνισμού είχαμε κάποιες επικοινωνίες μέσω emails, με την πλευρά της διοργανώτριας εταιρίας. Σε μία από αυτές τις επικοινωνίες μάλιστα μας ζητήθηκε να προσκομίσουμε στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, με σκοπό να γίνει εκεί η καταβολή του χρηματικού επάθλου που μας αναλογεί», λέει ο Γιώργος Πέππας. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. «Ωστόσο, και ενώ παρασχέθηκαν από εμάς όλα τα ζητηθέντα στοιχεία, εν τέλει η CrowdPolicy μάς ενημέρωσε τελικά ότι δεν εισέπραξε τα χρήματα από την Περιφέρεια Αττικής και συνεπώς δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η σχετική καταβολή αυτών. Πλέον έχουμε μπει στη διαδικασία να ψάχνουμε στην Περιφέρεια τι πρέπει να γίνει για να πάρει τα χρήματα η CrowdPolicy ώστε τελικά να λάβουμε εμείς το έπαθλο», εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Πέππας καταλήγει: «Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως η Crowdpolicy μάς ζητάει να επικαιροποιήσουμε φόρμες αξιολόγησης του project μας και να εμπλακούμε σε νέες συζητήσεις ή παρουσιάσεις από τις οποίες δεν θεωρούμε ότι έχουμε εμείς να κερδίσουμε κάτι».

Φάκελος: Οι διαγωνισμοί καινοτομίας στην Ελλάδα

Οι διαγωνισμοί καινοτομίας στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο και διαχρονικό θέμα. Είναι κοινό μυστικό, ότι οι περισσότερες από αυτές τις διοργανώσεις δεν γίνονται για να βοηθηθούν πραγματικά οι διαγωνιζόμενοι/ startuppers/ νέοι επιχειρηματίες, αλλά γίνονται κυρίως για αυτοπροβολή των διοργανωτών, δημόσιες σχέσεις, εξυπηρέτηση χορηγών και για άλλους λόγους.

Εδώ όμως βλέπουμε κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Να έχει γίνει μια διοργάνωση, να έχουν ανακοινωθεί οι νικητές, αλλά 17 μήνες μετά να μην έχουν δοθεί τα χρηματικά έπαθλα σε αυτούς.

«Για εμένα προσωπικά ανακύπτει ένα γενικότερο θέμα, σχετικά με το τι γίνεται με τους διαγωνισμούς καινοτομίας, τωρινούς και παλιότερους, στην Ελλάδα και πώς διασφαλίζονται οι συμμετέχοντες από παρόμοιες εκβάσεις», λέει ο Βαγγέλης Βλάχος, μετά την εμπειρία του. Και συμπληρώνει: «Μέσα από το βήμα που μου δίνεται θα ήθελα να καλέσω και άλλες ομάδες οι οποίες έχουν διακριθεί και δεν έχουν πάρει τα χρηματικά τους έπαθλα, σε οποιονδήποτε διαγωνισμό καινοτομίας, έτσι ώστε να δημοσιοποιήσουν την ιστορία τους με τεκμηριωμένα στοιχεία».

Με τον ίδιο να καταλήγει: «Η πρόθεση μου είναι το θέμα να μην σταματήσει εδώ και να αποτελέσει ένα παράδειγμα για το πώς θα πρέπει οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς καινοτομίας να συμπεριφέρονται σε αντίστοιχες καταστάσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =