αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥψηλή ζήτηση για χώρους γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Τι ψάχνουν οι ενδιαφερόμενοι

Υψηλή ζήτηση για χώρους γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Τι ψάχνουν οι ενδιαφερόμενοι

Η έλλειψη οδηγεί σε υψηλή ζήτηση, ενώ οι προοπτικές και οι αποδόσεις διατηρούνται θετικές. Ο λόγος για την αγορά γραφείων που σύμφωνα με την πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα της ΔΑΝΟΣ/ BNP PARIBAS REAL ESTATE οι επενδυτές συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για νεόδμητους χώρους γραφείων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αρκετά είναι τα projects που βρίσκονται στα σκαριά.

Σύμφωνα με την έρευνα η αγορά γραφείων στην Αθήνα συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό έχοντας ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. τμ., ενώ μόνο το τελευταίο έτος προστέθηκαν 43.000 τμ, ενώ οι επενδύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στα 92,7 εκατ. Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συμφωνίες εκείνες που αφορούν διεθνείς εταιρείες, που επιδιώκουν να απορροφήσουν νέους χώρους εν αναμονή μελλοντικών αναγκών των επιχειρήσεων που μισθώνουν τα κτίρια αυτά.

Για την αγορά πάντως η έλλειψη σύγχρονων γραφειακών χώρων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές γραφείων, η Αθήνα προσφέρει στους επενδυτές περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη και υψηλότερες αποδόσεις.

Η ανάγκη των ΑΕΕΑΠ για τοποθέτηση σε γραφεία συντηρεί τη ζήτηση, αν και η περιορισμένη προσφορά έχει οδηγήσει σε σταθεροποίηση τον όγκο των συναλλαγών. Αντίθετα, το ενδιαφέρον για τα κτίρια Β και Γ τάξης φαίνεται να συρρικνώνεται.

Από την άλλη πλευρά τα ποσοστά κενών θέσεων εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με παλαιότερα, ωστόσο, η πληρότητά τους είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κτιρίων υψηλότερης ποιότητας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Danos, το ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους παρέμεινε έντονο το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η ζήτηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 2 ακόμη χρόνια λόγω έλλειψης σύγχρονων γραφειακών χώρων.

H υψηλή ζήτηση για γραφειακούς χώρους έχει ενισχύσει την κατασκευή κτιρίων που προορίζονται για γραφεία, με τους developers να αναζητούν εκτάσεις για τέτοιου είδους αναπτύξεις.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το κέντρο της πόλης καθώς και η ανατολική πλευρά της πόλης με τα δυτικά να μετατρέπεται σε ελκυστικό κομμάτι για τέτοιου είδους αναπτύξεις, αφού η απόσταση και η πρόσβαση από το κέντρο της πόλης είναι ευκολότερη.

Στο κέντρο της πόλης τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 9-17 € /τμ / μήνα για τις προνομιακές περιοχές (π.χ. οδός Τσιμισκή) και σε € 6-10 / τμ / μήνα για τους δευτερεύοντες δρόμους (π.χ. οδός Βενιζέλου). Τα επίπεδα ενοικίασης εξαρτώνται από την κατασκευή, την κατάσταση επισκευής, τις εγκαταστάσεις και την τοποθεσία του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ένα γραφειακό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία” η ενοικίαση είναι υψηλότερη από ένα παρόμοιο γραφείο, που είναι  στην οδό Τσιμισκή – κοντά στο “Πλατεία” λόγω των παρεχόμενων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν πολλά νέα έργα και οι ζητούμενες τιμές θα αυξηθούν εντός το επόμενο έτος λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη αναμένεται να υπάρξουν νέα έργα τα επόμενα 3 χρόνια. Πολλοί κατασκευαστές βρίσκονται σε αναζήτηση κατάλληλων οικοπέδων, προκειμένου να αναπτυχθούν μοντέρνα, βιώσιμα κτίρια γραφείων.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων στη Θεσσαλονίκη, για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι:

– Οι υποψήφιοι ένοικοι θέλουν να νοικιάσουν γραφεία συνήθως στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης

– Η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία ναι υψηλή

– Η ζήτηση για γραφεία στην ανατολική πλευρά της πόλης  παραμένει υψηλή

– Εταιρείες που αναζητούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται για ενοικίαση αλλά και για αγορά

– Πολλές πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν ή έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στην αγορά της πόλης

– Συνήθως, οι ένοικοι αναζητούν ακίνητο, το οποίο είναι πλήρως ανακαινισμένο, ώστε να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό. Αν, αυτό δεν είναι δυνατό, συμφωνούν με τον ιδιοκτήτη για ενοικίαση δωρεάν για κάποια περίοδο, προκειμένου να κάνουν τις  απαραίτητες εργασίες στο κτίριο

– Η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ενοικίαση γραφείου

– Οι επενδυτές, που ενδιαφέρονται για τα γραφεία αναζητούν ελάχιστη απόδοση του 7%

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + two =