αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΥπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι είναι πάντα… καλύτεροι από όλους τους άλλους. Εδώ είναι 4+1 λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι είναι πάντα… καλύτεροι από όλους τους άλλους. Εδώ είναι 4+1 λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο

Το βλέπουμε στην δουλειά μας, στους φιλικούς κύκλους μας ή ακόμα και στα social media: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι… καλύτεροι από όλους τους άλλους. Θεωρούν ότι πάντα ξέρουν «κάτι περισσότερο» από τους άλλους, είναι πάντα καλύτεροι στη δουλειά τους, έχουν πάντα καλύτερες προτιμήσεις σε οτιδήποτε. Είναι πάντα… οι καλύτεροι. Και είναι έτοιμοι να υποτιμήσουν τους άλλους, να τους ειρωνευτούν, και να τους κοιτάξουν με περιφρόνηση.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι πάνω από τους άλλους για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν τους άλλους με άσχημο τρόπο.

Αλλά από που πηγάζει αυτο το φαινόμενο; Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους κάποιος θεωρεί ότι είναι… καλύτερος από όλους τους άλλους.

Μεγάλωσε έχοντας προνόμια

Πολλοί άνθρωποι που γεννήθηκαν σε πλούσιες ή προνομιούχες οικογένειες μπορεί να πιστεύουν από νεαρή ηλικία ότι είναι καλύτεροι από άλλους. Βασικά, πιστεύουν ότι το να έχουν περισσότερα χρήματα από κάποιον άλλο ή να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικούς πόρους και εμπειρίες ζωής, σημαίνει ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ανώτεροι. Εξισώνουν το να έχεις περισσότερα πράγματα —ή αντικείμενα πολυτελείας— με το να είσαι καλύτερος και πιο σημαντικός άνθρωπος από κάποιον που χρησιμοποιεί τα βασικά.

Με ποιους κάνεις παρέα;

Ένας λόγος που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από άλλους είναι το status αυτών με τους οποίους συναναστρέφονται. Είναι αυτοί που αναφέρουν με κάθε ευκαιρία ότι γευμάτισαν με έναν διάσημο ηθοποιό τις προάλλες ή θα αναφέρουν συνεχώς το χρόνο που πέρασαν με εκείνον τον γνωστό επιχειρηματία. Θα πάνε σε events, μαζώξεις και μαγαζιά όπου συχνάζουν διάσημοι ή πετυχημένοι άνθρωποι. Θα απορρίψουν προσκλήσεις από φίλους επειδή προτιμούν να περνούν χρόνο… με καλύτερη παρέα. Αυτή είναι μια προσπάθεια να αισθανθεί κάποιοςς ξεχωριστός μέσω των επαφών του, χωρίς να πετύχει τίποτα μόνος του.

Θεωρεί ότι κάνει τις τέλειες επιλογές σε όλα

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν συγκεκριμένους τρόπους ζωής ή προσωπικές επιλογές, πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από άλλους επειδή οι επιλογές τους είναι… ηθικά ανώτερες. Ίσως επιλέγουν να τρώνε μόνο ορισμένα τρόφιμα, με βάση αυτό που θεωρούν ότι είναι πιο ηθικό από τις εναλλακτικές. Γενικά, ο χλευασμός τους θα πάει προς όσους δεν έχουν κάνει τις ίδιες επιλογές ζωήςς. Πιστεύουν ότι οι επιλογές τους είναι οι μόνες σωστές και όποιος επιλέγει διαφορετικά πράγματα είναι είτε ηθικά κατώτερος, είτε ηλίθιος. Αυτό το βλέπουμε σε διάφορα πεδία στην ζωή μας, από την πολιτική και την θρησκεία, μέχρι τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Έλλειψη εμπειριών στη ζωή

Ένα ψάρι που έχει περάσει όλο τον χρόνο του σε μια λίμνη, δεν μπορεί καν να αντιληφθεί πώς μοιάζει μια θάλασσα. Ολόκληρη η οπτική του περιστρέφεται γύρω από το περιβάλλον του, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει δει. Επιπλέον, αν είναι το μεγαλύτερο ψάρι σε αυτήν τη λίμνη, θα θεωρεί ότι είναι ανώτερο από όλα τα ψάρια του πλανήτη. Φανταστείτε την έκπληξή του αν πεταχτεί στον ωκεανό και έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μια μεγάλη μπλε φάλαινα ή ένα κοπάδι από ξιφίες. Ξαφνικά, αντιλαμβάνεται προφανώς ότι δεν είναι τόσο ξεχωριστό όσο πίστευε ότι ήταν, και αυτό είναι πολύ ταπεινωτικό.

Είναι καλύτερο να απορρίπτεις ανθρώπους πριν σε απορρίψουν αυτοί…

Αυτός είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που έχουν πληγωθεί άσχημα στο παρελθόν. Με το να πιστεύετε ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι κατά κάποιο τρόπο κάτω από εσάς, δεν θα σας πειράξει τόσο πολύ αν επιλέξουν να μην σας συμπεριλάβουν στους κοινωνικούς τους κύκλους. Εξάλλου, δεν θα θέλατε να καθίσετε μαζί τους έτσι κι αλλιώς, σωστά;

Το να τα κρατάς απόσταση και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώθει ανώτερος σημαίνει ότι δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα να απορρίψεις τους άλλους. Ακόμα κι αν καταλήξεις εντελώς μόνος σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =