αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο deal των 35 δισ. δολαρίων που… αγχώνει τις Visa – Mastercard

Το deal των 35 δισ. δολαρίων που… αγχώνει τις Visa – Mastercard

Για δεκαετίες ο CEO της Capital One, Richard Fairbank, παρακολουθούσε την Discover να κατασκευάζει ένα από τα πιο περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο των χρηματοοικονομικών ‒ ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών που διευκολύνει δεκάδες εκατομμύρια συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες καθημερινά. Στις 19 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε τα σχέδιά του να το εξαγοράσει.

Η συμφωνία των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ‒η μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε παγκοσμίως φέτος‒ θα ενώσει δύο ιστορικά brands και θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο εκδότη πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ σε όγκο δανείων, ξεπερνώντας ογκόλιθους όπως οι American Express, Citigroup και JPMorgan Chase.

Αντίθεση εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως από Δημοκρατικούς στη Γερουσία των ΗΠΑ. “Μια οριστική συγχώνευση, η οποία θα κάνει ήδη ισχυρές χρηματοπιστωτικές εταιρείες ακόμα μεγαλύτερες και ισχυρότερες, δεν βοηθά τη μέση οικογένεια”, δήλωσε ο Sherrod Brown, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του σώματος. Ο Fairbank εκτίμησε, πάντως, ότι η συμφωνία είναι “καλά πλασαρισμένη ώστε να εγκριθεί”.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η δύναμη των ηγετών της αγοράς στις πληρωμές καθιστά το ζήτημα πιο περίπλοκο από το μέγεθος της νέας εταιρείας, καθώς η δημιουργία ενός βιώσιμου ανταγωνιστή θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα για τον εμπορικό κόσμο. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές μπλοκάρουν τη συμφωνία, “θα κατηγορηθούν ότι προστατεύουν τη Visa και τη Mastercard”, σημείωσε ο Ian Katz, CEO της Capital Alpha Partners.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eight =