αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα χρήματα χρειάζεσαι για να μην… ξανά δουλέψεις από τα 55 σου και μετά: Εξηγεί μια οικονομική σύμβουλος

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να μην… ξανά δουλέψεις από τα 55 σου και μετά: Εξηγεί μια οικονομική σύμβουλος

Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται 90.000 ώρες στη διάρκεια της ζωής τους, που είναι το ένα τρίτο της μέσης διάρκειας ζωής, σύμφωνα με μελέτη του Gettysburg College.

Πως θα σου φαινόταν να αποσυρθείς… νωρίτερα για να έχεις χρόνο να ταξιδέψεις στον κόσμο ή να κάνεις άλλα πράγματα που σε ευχαριστούν;

«Όπως λέει η παροιμία, «η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια», λέει η Danetha Doe, financial wellness educator, στο Travel + Leisure σχετικά με το πότε να ξεκινήσεις να μαζεύεις χρήματα… για να αποσυρθείς από την δουλειά σου. «Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι σήμερα».

Με άλλα λόγια, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να αποταμιεύετε για «συνταξιοδότηση», ειδικά εάν θέλετε να αποσυρθείτε πρόωρα.

Σύμφωνα με την Doe, όσοι θέλουν να αποσυρθούν επαγγελματικά πρόωρα θα πρέπει να αρχίσουν να αποταμιεύουν ήδη από τα 20s ή τα 30s τους. Ωστόσο, προσθέτει: «Μην απελπίζεστε αν δεν ξεκινήσατε να αποταμιεύετε σε νεαρότερη ηλικία. Επίσης, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να αποταμιεύετε για να αποσυρθείτε. Ωστόσο, όσο περισσότερο περιμένετε για να ξεκινήσετε, τόσο πιο στρατηγικός θα πρέπει να είστε για να εξασφαλίσετε ότι θα αποταμιεύετε αρκετά για τα έτη συνταξιοδότησής σας».

Για να υπολογίσετε πόσα χρήματα πρέπει να εξοικονομήσετε για να συνταξιοδοτηθείτε έως τα 55, η Doe προτείνει να χρησιμοποιήσετε έναν κοινό εμπειρικό κανόνα: Πάρτε τον τρέχοντα ετήσιο μισθό σας και πολλαπλασιάστε τον επί 10. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι απλώς ένα βασικό πλάνο — υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Προσφέρει το ακόλουθο παράδειγμα: «Εάν βγάζετε π.χ. 80.000 $ ετησίως, η φόρμουλα λέει ότι θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε 800.000 $ για να αποσυρθείτε. Να έχετε κατά νου, εάν σχεδιάζετε να συνταξιοδοτηθείτε στα 55, ότι θα πρέπει να έχετε αρκετά αποταμιευμένα για 20 χρόνια ή περισσότερα. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα που μόλις μοιράστηκα, αυτό σημαίνει ότι θα ζείτε με 40.000 $ ετησίως ή το ήμισυ του μισθού που είχατε συνηθίσει. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό δεν θα ήταν αρκετό. Ή 40.000 $ ετησίως μπορεί να είναι αρκετά εάν επιλέξετε να ”συνταξιοδοτηθείτε” σε ένα μέρος του κόσμου όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από ό,τι έχετε συνηθίσει. Η πρότασή μου είναι να χρησιμοποιήσετε το πλάνο για να ορίσετε μια βάση. Στη συνέχεια, κάντε έρευνα για το πόσο θα κόστιζε να ζεις με τον τρόπο ζωής που θέλεις να έχεις αφότου αποσυρθείς».

Μπορείς να βγεις στη σύνταξη… νωρίτερα; Ναι, υποστηρίζει. «Η βασική προϋπόθεση είναι να περικόψεις δραστικά τα έξοδα και να ζήσεις με το 25 έως 50% του εισοδήματός σου», εξηγεί η Doe. «Με τα επιπλέον χρήματα που διαθέτετε, μπορείτε να επενδύετε σε αμοιβαία κεφάλαια χαμηλών προμηθειών, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 5 =