αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιες εθνικότητες ξένων αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Ποιες εθνικότητες ξένων αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, όπως καταδεικνύουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 εισέρρευσαν στη χώρα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τότε είχαν επενδυθεί 374 εκατ. ευρώ Σύμφωνα με τα πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάς ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτίμησαν την Ελλάδα με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση.

Από τα δεδομένα της RE/MAX Ελλάς προκύπτει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για ξένους αγοραστές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας έρευνας, που καταγράφουν το προφίλ των ξένων αγοραστών στη χώρας μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εθνικότητα και η ηλικία τους, η αξία και το είδος των ακινήτων που επιλέγουν.

Σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

– Αδιαμφισβήτητα, το Ισραήλ έχει κατακτήσει την κορυφή ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών.

– Οι 4 στους 10 αγοραστές βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών.

– Τα 3 από τα 10 ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά, ήταν αξίας έως 100.000 ευρώ

– Δημοφιλέστερη επιλογή σε ποσοστό 46% ήταν τα διαμερίσματα.

Top 5 χωρών με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον

Ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερες χώρες της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός Ε.Ε.

Το 2022 οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 68%, που ταυτόχρονα αποτέλεσε και ιστορικό υψηλό.

Όπως αναφέρει η ΤΤΕ, κατά τους πρώτους μήνες του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών (14,5% κατά το πρώτο τρίμηνο σε πανελλαδικό επίπεδο και 11,7% συνολικά το 2022), ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς σύγχρονων ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, “η χαμηλή προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών”.

Από την άλλη πλευρά, όμως, φαίνεται πως η αύξηση των επιτοκίων έχει αρχίσει να δημιουργεί και “αναχώματα” στις αυξήσεις των τιμών. Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος), έναντι αύξησης 67,3% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, σημειώνεται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, έπειτα από δύο έτη συνεχούς αύξησης.

Η ΤτΕ καταλήγει στην ανάλυσή της τονίζοντας ότι “η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την πίεση του αυξημένου πληθωρισμού και των επιτοκίων, της περιορισμένης χρηματοδότησης, του υψηλού κόστους ενέργειας και υλικών και της ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την καθοδική διόρθωση των αξιών που ήδη συντελείται διεθνώς, εκτιμάται ότι θα στρέψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον προς βιώσιμες επενδύσεις και προς ακίνητα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, μεγαλύτερη ευελιξία και επίπεδα ποιότητας που θα διασφαλίζουν την αποκόμιση εισοδήματος και υπεραξιών για μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητά της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών απόθεμά της”.

Υψηλό ενδιαφέρον από ξένους στην αγορά δεύτερης κατοικίας

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η αγορά της δεύτερης κατοικίας με αγοραστές ξένους στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Βοηθητικός παράγοντας είναι η αύξηση του τουρισμού, καθώς και οι τιμές που παραμένουν χαμηλότερες από αυτές αντίστοιχων άλλων ευρωπαϊκών προορισμών. Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη δημοτικότητα της χώρας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών ειδικά στις περιοχές που παρατηρείται έλλειψη προσφοράς.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα έκθεσης της εταιρείας real estate Engel & Völkers, για την πορεία της αγοράς των κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Πελοπόννησο το 2023.

Όπως αναφέρει η προαναφερόμενη εταιρεία η πλειονότητα της πελατειακής βάσης της αποτελείται από ξένους αγοραστές, με το 80% να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Αμερικανούς, Ελβετούς, Γάλλους, Βρετανούς και Ισπανούς. Βοηθητικά λειτουργεί το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Engel & Völkers, τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυξάνεται σταθερά. Αγοραστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Ευρώπη προχωρούν σε αγορές ακινήτων στην περιοχή αυτή της Αττικής, εξαιτίας της συνεχούς βελτίωσης της αεροπορικής σύνδεσης, της εγγύτητας με την Αθήνα και τα αξιοθέατά της και για τα ίδια τα χαρακτηριστικά της (κοντά στη θάλασσα με ανεπτυγμένες υποδομές).

Η εταιρεία real estate προσθέτει πως είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα σε Γλυφάδα, Βούλα και Ελληνικό όπου κατεδαφίζονται παλαιότερα κτίρια για να αντικατασταθούν από σύγχρονες κατοικίες με υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Πολλές από αυτές τις κατοικίες έχουν βγει ήδη προς πώληση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί.

Οι προσδοκίες των αγοραστών για ένα δεύτερο σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνουν συχνά ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως πισίνες, πρόσβαση στην παραλία και θέα στη θάλασσα και επίσης ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − nineteen =