αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοια Ελληνικά προϊόντα αντέχουν και καταγράφουν αύξηση εξαγωγών

Ποια Ελληνικά προϊόντα αντέχουν και καταγράφουν αύξηση εξαγωγών

Ορατές και στις ελληνικές εξαγωγές είναι οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία. Η πίεση που υφίστανται οι διεθνείς αγορές αρχίζει πλέον και αποτυπώνεται και στην προσπάθεια των Ελλήνων eξαγωγέων, οι οποίοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επέκταση των εργασιών τους σε νέες κατηγορίες και προορισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 14,5% ενώ μειωμένες ήταν και οι εισαγωγές, οι οποίες περιορίστηκαν κατά 17%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 21%.

Παρόμοια είναι η εικόνα στο επτάμηνο, όπου οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν ενώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 18,2%. Το θετικό ωστόσο είναι πως οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή στο επτάμηνο παραμένουν αυξητικές.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφερε τα εξής: «Αδιαμφισβήτητα η επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία έχει επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι κατά το 7μηνο παραμένουν αυξητικές οι εξαγωγές της χώρας, κατά 4,3% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Τέλος, θεωρούμε πως υπάρχει η δυναμική για να επιστρέψουμε σε θετικό έδαφος και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ακόμη και μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον».

Ειδικότερα εξετάζοντας τοn μήνα Ιούλιο πολύ σημαντική ποσοστιαία μείωση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-33%), Βιομηχανικά (-12%) και Διάφορα Βιομηχανικά (-14,2%). Οι εξαγωγές της κατηγορίας Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά αυξήθηκαν κατά +4,7%, όπως και της κατηγορίας Χημικά κατά +6,4%. Πρακτικώς στάσιμες παρέμειναν οι εξαγωγές της κατηγορίας Μηχανήματα (-0,5%).

Πολύ σπουδαία άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές των κατηγοριών Λάδια (+37,8%) και Ποτά & Καπνός (+19,5) όταν οι εξαγωγικές επιδόσεις των Πρώτων Υλών υποχωρούν κατά –14,6% και των χαμηλών σε αξία Εμπιστευτικών Προϊόντων κατά -7,3%, τον Ιούλιο του 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, υποχώρηση καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Ιούλιο του 2023 καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 725,9 εκ. ευρώ ή κατά -14,5% και ανήλθαν σε 4,27 δισ. ευρώ έναντι 4,99 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών όμως, η προαναφερόμενη μείωση συρρικνώνεται αισθητά και αγγίζει μόλις το -5,6%, με αποτέλεσμα να κατέλθουν σε 2,95 δισ. ευρώ από 3,12 δισ. ευρώ, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 175,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία που διαδραματίζει η μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά -33%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές τον Ιούλιο του 2023 υποχώρησαν σημαντικά κατά 1,38 δισ. ευρώ ή κατά -17% και ανήλθαν μόλις σε 6,72 δισ. ευρώ έναντι 8,10 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών κατήλθαν σε 5,02 δισ. ευρώ από 5,22 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά -201,7 εκ. ευρώ ή κατά -3,9%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο του 2023 κατά 651,7 εκ. ευρώ ή κατά -21%, στα 2,45 δισ. ευρώ από 3,11 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε, στα 2,08 δισ. ευρώ από 2,10 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 26,3 εκατ. ευρώ ή κατά -1,3%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 8 =