αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠέντε μέρη στα οποία δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου

Πέντε μέρη στα οποία δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου

Σε κανέναν δεν αρέσει όταν το τηλέφωνό του ξεμένει από μπαταρία όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι. Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης μπορεί να φαίνονται ως μια ευπρόσδεκτη λύση, αλλά η χρήση τους μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Γιατί; «Αυτοί οι σταθμοί φόρτισης και οι συσκευές USB μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν για να παρέχουν στους εγκληματίες πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης λογισμικού στο τηλέφωνο», λέει ο James Goepel, Διευθύνων Σύμβουλος της Fathom Cyber και καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Drexel.

Εδώ είναι 5 μέρη που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε μια δημόσια θύρα USB για να φορτίζετε το τηλέφωνό σας.

Αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια διαθέτουν σταθμούς φόρτισης και μέρη όπου μπορείτε να αφήσετε το τηλέφωνό σας για φόρτιση. Αλλά εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος. «Γενικά, μέρη όπου οι άνθρωποι δεν σκέφτονται την ασφάλεια των συσκευών τους ή ίσως βιάζονται, είναι τα μέρη όπου οι ‘κακοί’ θα πήγαιναν και θα έστηναν τέτοιου είδους επιθέσεις», λέει ο Jason Glassberg, διευθύνων σύμβουλος της Casaba Security. Αλλά αν φέρετε το δικό σας βύσμα και το δικό σας καλώδιο, είστε σίγουροι ότι δεν θα πέσετε θύμα.

Σιδηροδρομικοί σταθμοί

Η διαμόρφωση των θυρών USB για την εξαγωγή δεδομένων από τα τηλέφωνα ατόμων που χρησιμοποιούν θύρες USB για να φορτίζουν τα τηλέφωνά τους είναι γνωστή ως “juice jacking”, λέει ο Jack Vonder Heide, πρόεδρος της Technology Briefing Centers Inc. Για παράδειγμα, ένας εγκληματίας μπορεί να δημιουργήσει σταθμό δωρεάν φόρτισης σε τερματικό σταθμό λεωφορείων ή έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Όταν οι άνθρωποι συνδέουν τα τηλέφωνά τους στη θύρα USB, το τηλέφωνό τους φορτίζεται, αλλά και τα ευαίσθητα δεδομένα τους αντιγράφονται, λέει.

Επαγγελματική συμβουλή; Εάν χρειάζεται να φορτίσετε το τηλέφωνό σας σε δημόσιο χώρο, είναι καλύτερο να συνδέσετε το καλώδιο USB σε έναν προσαρμογέα 110 volt.

Ξενοδοχεία

Αυτή η θύρα USB στο ξυπνητήρι μπορεί να φαίνεται βολική. Αλλά δυνητικά, ένας κακόβουλος τύπος θα μπορούσε να αποκτήσει προσβαση στην συσκευή σας», λέει ο Glassberg. «Και εκτός από το να σας επιβαρύνουν, μπορούν να χειριστούν το τηλέφωνο ή τη συσκευή για να τους επιτρέψουν είτε να απορροφούν δεδομένα από τη συσκευή είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή χωρίς να το γνωρίζετε».

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Μπορείτε να βρείτε δημόσιες θύρες USB για φόρτιση παντού, συμπεριλαμβανομένων των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. «Είναι πολύ βολικες και συχνά ευκολότερο να βρεθούν από μια ανοιχτή πρίζα», λέει η Stacey Clements, η οποία συμβουλεύει τις μικρές επιχειρήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αλλά αντί να χρησιμοποιείτε τη δημόσια θύρα USB, σας συνιστά να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμογέα με πρίζα και να επενδύσετε σε έναν φορητό φορτιστή.

Καφετέριες

Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι οι εγκληματίες εγκαθιστούν κρυφά προγράμματα ανάγνωσης και λήψης μεταξύ των θυρών USB και των πηγών τροφοδοσίας σε καφετέριες, αεροδρόμια, σαλόνια και άλλους δημόσιους χώρους, λέει το πρώην στέλεχος της Microsoft και ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας J. Eduardo Campos. Έτσι, όταν φορτίζετε τη συσκευή σας ενώ πίνετε το ποτό σας σε μια καφετέρια, μπορεί να είστε εύκολο θύμα για να υποκλέψουν τα δεδομένα σας.

«Το τηλέφωνό σας μπορεί να “μολυνθεί” από κακόβουλο λογισμικό που έχει ληφθεί στο τηλέφωνό σας», λέει ο Campos. «Στη συνέχεια, ο εγκληματίας θα παρακολουθεί εύκολα τη χρήση του τηλεφώνου σας και θα περιμένει να συλλέξει τυχόν οικονομικά δεδομένα ή ευαίσθητες πληροφορίες ή απλώς θα χρησιμοποιήσει το data plan σας για να πραγματοποιήσει ψευδείς συναλλαγές».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − five =