αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε απλοί τρόποι για να σταματήσεις να κάνεις λανθασμένες υποθέσεις (και να μάθεις τι πραγματικά συμβαίνει)

Πέντε απλοί τρόποι για να σταματήσεις να κάνεις λανθασμένες υποθέσεις (και να μάθεις τι πραγματικά συμβαίνει)

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου έχετε υποθέσει κάτι σχετικά με τα λόγια, τις πράξεις ή τις προθέσεις κάποιου άλλου, και τελικά καταλήξατε να είστε εντελώς λάθος; Ίσως έχετε καταστρέψει τις σχέσεις και τις φιλίες, υποθέτοντας το χειρότερο για τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους.

Ή δημιουργήσατε άγχος στον εαυτό σας, υποθέτοντας ότι έχετε αποτύχει σε μία job interview ή ότι έχετε… κάποια επάρατη νόσο, για να ανακαλύψετε στο τέλοςς ότι όλα ήταν καλά.

Τόσες πολλές δύσκολες καταστάσεις μπορούν να αποφευχθούν αν μάθουμε πώς να σταματήσουμε να υποθέτουμε ότι ξέρουμε τι συμβαίνει.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να κάνετε υποθέσεις και έτσι να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των υποθέσεων.

1# Ρώτα 📍

Αυτό είναι το πρώτο στη λίστα γιατί είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Σκεφτείτε μια στιγμή που κάποιος υπέθεσε κάτι για εσάς, χωρίς να σας ρωτήσει αν ήταν αλήθεια ή όχι. Σε στεναχώρησε αυτή η κατάσταση; Νιώσατε απογοήτευση ή ακόμα και πληγωμένοι επειδή δεν μπήκαν στον κόπο να μάθουν τη δική σας πλευρά της ιστορίας; Τώρα σκεφτείτε πώς νιώθουν οι άλλοι όταν βρίσκεστε στην άλλη πλευρά αυτού του σεναρίου. Δεν μπορούμε ποτέ να μάθουμε τι σκέφτονται ή αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι, εκτός αν έχουμε αν τους ρωτήσουμε.

Στην πραγματικότητα, στο 99% των περιπτώσεων, αυτό που υποθέτουμε ότι ένα άλλο άτομο σκέφτεται ή αισθάνεται είναι συνήθως λάθος.

2# Πήγαινε με βάση τα δεδομένα, όχι τα συναισθήματα 📍

Οι άνθρωποι που κάνουν… αμέτρητες υποθέσεις, συνήθως καθοδηγούνται από τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα αρνητικά, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν έτσι. Μόλις λάβουν όμως τις σωστές πληροφορίες, όλος ο πανικός και η απόγνωση σταματούν. Γιατί; Διότι είχαν στέρεες απαντήσεις για να δουλέψουν, αντί για… ακραίες υποθέσεις που εκτρέπονταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

3# Ρώτα τον εαυτό σου αν είσαι βέβαιος τι συμβαίνει στην πραγματικότητα 📍

Οι καλύτερες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας σε καταστάσεις όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω είναι: «Γνωρίζω όντως ότι αυτό είναι αλήθεια;» ή «Έχω αρκετά στοιχεία για να αποδείξω ότι ισχύει αυτό;». Σκεφτείτε το σαν να είστε στο δικαστήριο, και να πρέπει να αποδείξετε μια υπόθεση. Εάν δεν έχετε Χ αριθμό γεγονότων που μπορούν να αποδείξουν ότι αυτή η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα αυτή που υποθέτετε ότι είναι, η υπόθεση θα απορριφθεί λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι υποθέσεις δεν είναι πραγματικότητα. Τα γεγονότα και στοιχεία, είναι.

4# Μην κρίνεις μόνο… από τον εαυτό σου 📍

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να υποθέτουν πράγματα για τους άλλους, με βάση αυτό που έχουν (ή δεν έχουν) βιώσει οι ίδιοι. Για παράδειγμα, αν σας έχουν απατήσει στο παρελθόν, μπορεί να υποθέσετε ότι ο/η σύντροφος σας που αργεί να σας τηλεφωνήσει ή να σας στείλει μήνυμα, σας απατά. Επειδή με αυτό ήρθατε αντιμέτωποι στο παρελθόν. Ή, εάν έχετε κάποιον από τους κοντινούς σας ανθρώπους να έχει πεθάνει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορεί να υποθέσετε τα χειρότερα όταν ο/η σύντροφός σας καθυστερήσει να επιστρέψει σπίτι. Αυτές οι υποθέσεις είναι «προβολές» από προηγούμενες εμπειρίες και μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερη συναισθηματική αναταραχή από όσο χρειάζεται.

5# Καλή και ανοιχτή επικοινωνία 📍

Όχι, οι άλλοι δεν γνωρίζουν απαραίτητα τις ανάγκες σας και αυτό που θέλετε. Για παράδειγμα, μόνο και μόνο επειδή κάνετε τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο – και θέλετε και οι άλλοι να τα κάνουν με αυτόν τον τρόπο – δεν σημαίνει ότι οι άλλοι το ξέρουν αυτό για εσάς ή για το εν λόγω πράγμα. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεται να μεταδώσετε τις ανάγκες ή τις προσδοκίες σας σε άλλους επειδή υποθέτετε ότι θα ξέρουν απλώς τι χρειάζεται. Στη συνέχεια, όταν αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας, απογοητεύεστε ή θυμώνετε μαζί τους. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το είδος σεναρίου είναι να επικοινωνήσετε ανοιχτά.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − 5 =