αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε απαντήσεις που μπορείς να δώσεις όταν κάποιος σου δίνει ανεπιθύμητες συμβουλές για την ζωή σου

Πέντε απαντήσεις που μπορείς να δώσεις όταν κάποιος σου δίνει ανεπιθύμητες συμβουλές για την ζωή σου

Εξ ορισμού, η “μη ζητηθείσα συμβουλή” αφορά συμβουλές που κανείς δεν ζήτησε και κατ’ επέκταση είναι συμβουλές που οι άνθρωποι σπάνια θέλουν να ακούσουν.

Μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε, από μέλη της οικογένειας, συναδέλφους, φίλους ή εντελώς άγνωστους, αλλά σχεδόν πάντα ξεκινά με το «πρέπει…» και τελειώνει με κάτι που μάλλον δεν μας βοηθά.

Όπως ίσως έχετε μαντέψει, η αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμβουλών μπορεί να είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους, επειδή όσοι δίνουν συμβουλές έχουν διαφορετικές προσωπικότητες καθώς και διαφορετικές σχέσεις μαζί σας.

Παρακάτω είναι μερικές από τις προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανταποκριθείτε σε αυτού του είδους τις ανεπιθύμητες συμβουλές. Προσαρμόστε τη διατύπωση για να ταιριάζει φυσικά στην προσωπικότητά σας και καθορίστε ποιο θα ήταν η καλύτερη απάντηση για κάθε μεμονωμένο σενάριο.

Πείτε τους ότι, αν και εκτιμάτε τη βοήθειά τους, θέλετε να το λύσετε μόνοι σας

Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τους γονείς και τους μεγαλύτερους συγγενείς που θέλουν να προσπαθήσουν να σας γλιτώσουν από τις δυσκολίες λέγοντάς σας τι πρέπει να κάνετε.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνονται άγχος για το τι περνάτε και να θέλουν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των πραγμάτων για να είναι και οι ίδιοι πιο ήρεμοι.

Μοιάζει μάλλον με εκείνους τους γονείς που δεν αφήνουν ποτέ τα παιδιά τους να κάνουν τίποτα μόνα τους. Στο τέλος… έρχονται αντιμέτωποι με έναν έφηβο που δεν μπορεί να δέσει μόνος του τα παπούτσια του γιατί δεν του επέτρεψαν ποτέ να προσπαθήσει, να αποτύχει και να μάθει από τα δικά του λάθη.

Αλλάξτε θέμα

Εάν και όταν βρεθείτε σε μια θέση όπου σας προσφέρουν συμβουλές για το τι πρέπει να πείτε ή να κάνετε -συμβουλές που συχνά είναι εντελώς ακατάλληλες ή ακόμα και ενοχλητικές- απλώς αλλάξτε το θέμα για να ανακατευθύνετε την εστίασή του άλλου.

Αλλάξτε το θέμα σε κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Πιθανόν ο συνομιλητής σου θα ακολουθήσει και αυτός. Και θα αφήσει στην άκρη τις συμβουλές.

«Ξέρω περισσότερα από εσένα»

Μπορείς να το πεις σε ένα υπερβολικά εξυπηρετικό, αλλά προφανώς ανίκανο, άτομο που προσφέρει βοήθεια που δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε επιθυμητή.

Κάθε τόσο, μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου αντιμετωπίζετε το φαινόμενο σαν αυτό. Το άτομο ίσως έχει μια υπερβολική αίσθηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων του σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Λόγω της λανθασμένης αυτοεκτίμησής τους, τέτοια άτομα συνήθως αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη να πουν στους άλλους τι πρέπει να κάνουν. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένα άτομο δεν ρωτά τον άλλον ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας του σε ένα θέμα και επομένως προτείνει πράγματα που πιστεύει ότι πρέπει να κάνει.

Εάν πιστεύετε ότι θα ήταν σκόπιμο, ρωτήστε τους γιατί ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν αυτήν την αυτόκλητη συμβουλή. Η απάντηση θα είναι πάντα κάποιος τύπος αμυντικού χιούμορ μαζί με τη φράση, “Απλώς προσπαθώ να βοηθήσω!” Σε αυτό το σημείο, ρωτήστε τους γιατι ακριβώς πιστεύουν ότι χρειάζεστε βοήθεια.

-Νιώθουν ότι δεν είστε σε θέση να χειριστείτε αυτήν την κατάσταση μόνος σας;
-Μήπως επειδή θέλουν να συμπεριφέρεστε όπως αυτοί και όχι όπως εσείς;
-Προσπαθούν να σας εμποδίσουν να βιώσετε πράγματα «για το καλό σας»;

«Σε ρώτησα;»

Επαναλάβετε αυτή την ερώτηση ξανά και ξανά, αν χρειαστεί.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσφέρουν αυτές τις συμβουλές δεν σκέφτονται αν το άλλο άτομο ήθελε πράγματι αυτή τη συμβουλή ή όχι. Αυτό που είναι σημαντικό για αυτούς, είναι ότι ένιωσαν καλά που την πρόσφεραν.

Κάθε φορά που προσπαθούν να προσφέρουν μια δικαιολογία για το γιατί θεώρησαν ότι η συμβουλή τους ήταν απολύτως απαραίτητη, υπενθυμίστε τους ότι δεν ρωτήσατε. Καθόλου. Πιθανόν τότε θα έρθετε αντιμέτωποι με αμυντικότητα και ακόμη και θυμό, καθώς αναμφίβολα αισθάνονται ότι ο τρόπος που δρουν είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.

Πείτε τους ότι η προσωπική σας ζωή είναι ακριβώς αυτή— ιδιωτική

Αυτό λειτουργεί καλύτερα εάν κάποιος προσφέρει συμβουλές για ένα θέμα που δεν του αναφέρατε απευθείας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έμαθαν για την κατάστασή σας… από άλλους. Ίσως άκουσαν κουτσομπολιά από έναν κοινό φίλο και ανέλαβαν να σου πουν τι να κάνεις.

Όταν οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, ξεπερνούν τα προσωπικά όρια και εμπλέκονται σε καταστάσεις στις οποίες δεν προσκλήθηκαν. Εάν δεν θέλετε τη βοήθειά τους και σίγουρα δεν θέλετε να κάνουν ξανά τέτοιου είδους πράγματα στο μέλλον, θα πρέπει να το σταματήσετε αμέσως.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πείτε τους κατηγορηματικά ότι η ζωή είναι δικής σας και υπενθυμίστε τους ότι δεν απευθυνθήκατε απευθείας σε αυτούς και δεν τους παραθέσατε καμία από αυτές τις πληροφορίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + thirteen =