αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠέθανε ο άνθρωπος που εφηύρε τα password ασφαλείας που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα

Πέθανε ο άνθρωπος που εφηύρε τα password ασφαλείας που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα

Ο εφευρέτης του password, Fernando Corbato, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών. Ως ερευνητής στο MIT συνέλαβε την ιδέα των προστατευμένων λογαριασμών χρηστών με ένα κωδικό, όταν ανέπτυξε το Compatible Time-Sharing System, ένα σύστημα το οποίο επέτρεπε σε πολλαπλούς χρήστες να χειριστούν έναν υπολογιστή την ίδια στιγμή. Όπως είχε δηλώσει το 2014 στη Wall Street Journal, ήταν απλά θέμα βασικής ιδιωτικότητας και κατηγοριοποίησης, έμελλε ωστόσο να ορίσει τα θεμέλια της ψηφιακής ασφάλειας στο μέλλον.

Ο “Corby” στα γεράματά του είχε αναγνωρίσει πως τα passwords είχαν τα προβλήματά τους και πως το internet έκανε τα logins “εφιάλτη” μιας και οι χρήστες έπρεπε να θυμούνται δεκάδες κωδικούς από αντίστοιχους λογαριασμούς. Το password όμως δεν ήταν η μοναδική συνεισφορά του Corbato στους υπολογιστές. Η ταυτόχρονη χρήση των υπολογιστών από το CTSS σύστημά του μείωσε το χρόνο αναμονής για την απάντηση του υπολογιστή από ώρες σε δευτερόλεπτα, ενώ το σύστημα Multics που ανέπτυξε άνοιξε το δρόμο για μελλοντικά λογισμικά όπως το Linux, με μεγαλύτερο έλεγχο στην ασφάλεια, ένα ιεραρχικό σύστημα αρχειοθέτησης και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα.

Όρισε μάλιστα τον “Corbato’s Law” ο οποίος ορίζει πως ο αριθμός των γραμμών κώδικα που μπορεί να γράψει ένας προγραμματιστής σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι ο ίδιος ανεξαρτήτως της γλώσσας προγραμματισμού που χρησιμοποιεί.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =