αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠάνω από 160.000 καταγγελίες για παράνομες αποδείξεις

Πάνω από 160.000 καταγγελίες για παράνομες αποδείξεις

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η απόφαση πληρωμής των μπόνους σε όσους σκανάρουν αποδείξεις από το κινητό τους για να ελέγξουν εάν είναι νόμιμες, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Η σχετική απόφαση, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής επικαλούμενο την ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες και μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή θα ξεκινήσει και η καταβολή των μπόνους. Από την απόφαση μένει να φανεί εάν τα μπόνους θα έχουν και αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν γίνει συνολικά 163.610 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 74.202 επώνυμες και οι 89.408 ανώνυμες.

Σημειώνεται ότι ύστερα από επώνυμη καταγγελία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης και εφόσον διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση κατόπιν απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Το μπόνους ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και ξεκινάει από 100 ευρώ μέχρι ανώτατο ποσό τα 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Σε όσες περιπτώσεις επιβεβαιωθούν –από τις καταγγελίες– ότι ο μηχανισμός είναι πειραγμένος, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Μέχρι τώρα την εφαρμογή έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περίπου 300.000 πολίτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − nine =