αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Jack Ma από απλός δάσκαλος έγινε δισεκατομμυριούχος. Εδώ είναι τα 4 μαθήματα που μπορούμε να λάβουμε από την ιστορία του

Ο Jack Ma από απλός δάσκαλος έγινε δισεκατομμυριούχος. Εδώ είναι τα 4 μαθήματα που μπορούμε να λάβουμε από την ιστορία του

Ο Jack Ma είναι σήμερα δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Alibaba. Μιας από τις μεγαλύτερες digital εταιρίες στον κόσμο. Κι όμως, ο ίδιος ξεκίνησε από ένα μικρό χωρίο στην Κίνα, ενώ η πρώτη του full-time δουλειά, ήταν δάσκαλος Αγγλικών. Καμία σχέση δηλαδή με την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Μέσα από πολλές δυσκολίες και απορρίψεις κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα του. Και να δημιουργήσει μια εμπορική «πύλη» μεταξύ της Κίνας και του έξω κόσμου.

Για την ιστορία του Jack Ma έχουμε γράψει αρκετά άρθρα, ενώ σε αυτή έχει αναφερθεί και ο ίδιος σε πολλές ομιλίες του. Πάμε τώρα να δούμε τα 4 μεγάλα μαθήματα που μπορούμε να λάβουμε. Βλέποντας την διαδρομή ενώ ανθρώπου που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και έφτασε πολύ ψηλά.

1– Προετοιμάσου νωρίς: Αυτή ήταν η φιλοσοφία που είχε πάντα ο Jack Ma. Ξεκίνησε την Alibaba όταν το ίντερνετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν σε πολύ πιο αρχικό στάδιο. «Η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να επισκευάσεις την οροφή ενώ είναι ακόμα έχει ηλιοφάνεια» είχε πει κάποτε. Ο Ma κατάφερε να προβλέψει την πορεία της τεχνολογίας. Τώρα, επενδύει σε next generation τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

2– Πάρε δύσκολες αποφάσεις, όταν είναι απαραίτητο: Ο Jack Ma χρειάστηκε αρκετές φορές να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Υπήρξαν περίοδοι που π.χ. χρειάστηκε να κάνει δραστικές περικοπές στο προσωπικό της εταιρίας. Το έκανε γιατί αυτό έκρινε ότι είναι το σωστό για την εταιρία. Όπως λένε αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματίες, η ικανότητα στο να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις, μπορεί να σε κάνει μεγάλο leader.

3– Συνέχισε να προχωράς παρά τις απορρίψεις: Ο ιδρυτής της Alibaba έχει μιλήσεις για τις πολλές απορρίψεις που έχει λάβει, από πολύ νωρίς στη ζωή του. Τον απέρριψαν από το Χάρβαρντ 10 φορές. Τον απέρριψαν από 30 δουλειές. Πήγε να ενταχθεί στην αστυνομία και του είπαν «δεν είσαι αρκετά καλός». Επίσης, ο Jack Ma έχει πει: «Όταν τα KFC ήρθαν στην πόλη μου στην Κίνα, 24 άνθρωποι πήγαν να πιάσουν δουλειά εκεί. Οι 23 τα κατάφεραν. Ήμουν ο μοναδικός που απορρίφθηκε». Ακόμα και η Alibaba σαν εταιρία, είχε απορριφθεί από περίπου 30 επενδυτές, πριν ο ιδρυτής της Softbank, Masayoshi Son, «ρίξει» χρήματα.

4– Η δύναμη της προσωπικότητας: Όπως και ο Steve Jobs, έτσι και ο Jack Ma, είναι από τους ιδρυτές που βγαίνουν μπροστά. Μιλούν για το όραμα και την προσωπική ιστορία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Jack Ma πάει σε πολλά events, και προσπαθεί να πείσει όλο και περισσότερους ανθρώπους για το όραμα του και το πως έφτασε στην επιτυχία. Με το να βάζεις την προσωπική «σφραγίδα» σου στο brand σου, το κάνεις πιο ανθρώπινο και μπορούν να ανοιχτούν νέες ευκαιρίες. Μην ξεχνάς: Οι ιστορίες πίσω από τις εταιρίες, παίζουν ρόλο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 7 =