αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη: Σφραγίστηκαν οι δύο τελευταίοι όροφοι

Ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη: Σφραγίστηκαν οι δύο τελευταίοι όροφοι

φραγίστηκαν την Παρασκευή οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπως μεταδίδει η Καθημερινή. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, αφού το Εφετείο απέρριψε το αίτημα αναστολής που υπέβαλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία. Την κατεδάφιση του αυθαίρετου τμήματος του κτιρίου έχει αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία όμως δύσκολα θα προλάβει να δημοπρατήσει διαγωνισμό για την εκτέλεσή της έως το Μάιο, όπως ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η σφράγιση του τμήματος του κτιρίου που κηρύχθηκε αυθαίρετο (δηλαδή το τμήμα πάνω από το ύψος των 24 μέτρων) έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2019.

Η εφαρμογή της απόφασης έχει ήδη καθυστερήσει πολύ για διάφορους λόγους: από τη μια η τεχνική πολυπλοκότητα του εγχειρήματος (αφαίρεση τμήματος λειτουργικού κτιρίου χωρίς να επηρεαστεί στατικά το υπόλοιπο), από την άλλη η απροθυμία ή αργή ανταπόκριση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και το πλήθος των νομικών ενεργειών στις οποίες έχει προβεί προσπαθώντας να ανακόψει την απόφαση η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Μπλε Κέδρος.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ, το οποίο θα είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος στο έργο», εξηγεί ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. «Το ΤΕΕ θα βοηθήσει με τα εξειδικευμένα στελέχη του τις υπηρεσίες μας να συντάξουν τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη που θα καθορίσει τον τρόπο κατεδάφισης (μέθοδος, προϋπολογισμός κ.λπ.). Μέχρι τον Μάιο η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα προκηρυχθεί δεύτερος διαγωνισμός για την εκτέλεση της κατεδάφισης».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια, παρά την καθυστέρηση. «Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που δεν έχει ξανατύχει σε δημόσια υπηρεσία, αλλά δεν φοβούμαστε να το υλοποιήσουμε. Προτιμούμε να καθυστερήσουμε λίγο για να διασφαλίσουμε απόλυτα τη διαδικασία, παρά να εκθέσουμε το Δημόσιο σε πιθανές αξιώσεις του ιδιώτη. Στην υπόθεση αυτή κρίνεται η αξιοπιστία του Δημοσίου και η ικανότητά του να χειριστεί δύσκολες περιπτώσεις. Να σημειώσω πάντως ότι κρατάμε ενήμερο το ΣτΕ».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Μπλε Κέδρος έχει καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου Αθηναίων, αξιώνοντας να της καταβληθεί αποζημίωση για το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου που της επιβλήθηκε (περίπου 6 εκατ. ευρώ), με το επιχείρημα ότι δεν φέρει ευθύνη επειδή η οικοδομική άδεια (που μετά ακυρώθηκε εν μέρει) εκδόθηκε νομίμως από την πολεοδομία του δήμου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 1 =