αρχικηVIRALΜία ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί: 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους

Μία ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί: 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τους 5 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους. Είναι ωραίο να είμαστε καλοί προς τους άλλους. Αλλά οι υπερβολές δεν ωφελούν- όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας. Αν είσαι υπερβολικά καλός προς τους άλλους και είσαι έτοιμος να πεις «ναι σε όλα», τότε μάλλον θα δεις μερικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή σου. Μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική σου ζωή και στις σχέσεις σου.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Amber Elizabeth Smith, υπάρχουν κάποια εμφανή σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε μπει σε έναν τέτοιο τοξικό κύκλο.Εδώ είναι 5 τέτοια σημάδια. Πόσα από αυτά βλέπεις στον εαυτό σου;

1# Θυσιάζεις (σχεδόν) τα πάντα για να βοηθήσεις τους άλλους

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφήσεις στην άκρη κάτι πολύ σημαντικό για σένα. Έτσι αφήνεις στην άκρη δικές σου ανάγκες, για να σταθείς στο πλευρό κάποιου άλλου. Ανήκεις στην κατηγορία των κλασικών ανθρώπων που θέλουν απλά να «ευχαριστούν τους πάντες». Δεν βάζεις κανένα όριο στις σχέσεις σου, με αποτέλεσμα να αδικείσαι για να είναι ευχαριστημένη μόνο η άλλη πλευρά.

2# Νιώθεις υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων

Θα κάνεις τα πάντα για να αποτρέψεις τον πόνο από τις καρδιές των άλλων, ακόμη κι αν αυτό γυρίσει εναντίον σου. Δεν σε ενδιαφέρει καθώς για όποιο συναίσθημα βιώνουν, αισθάνεσαι υπεύθυνος. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

3# Συγχωρείς εύκολα

Τείνεις να ξεχνάς και να συγχωρείς τα πάντα, ακόμη και τις πιο προσβλητικές συμπεριφορές. Επιτρέπεις σε άτομα που σε πληγώνουν, να παραμένουν στη ζωή σου, επιτρέποντας να επαναλαμβάνουν επιβλαβή μοτίβα. Και φυσικά, κάνεις τα πάντα για να παραείσαι καλός μαζί τους γιατί με κάποιον τρόπο θεωρείς ότι εσύ έχεις προκαλέσει αυτή τους τη συμπεριφορά.

4# Όταν νομίζεις ότι κάποιος έχει θυμώσει μαζί σου… γίνεσαι χαλί

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεκινάς να αποδέχεσαι κάθε απαίτηση του άλλου, κάνεις κοπλιμέντα και προσπαθείς με κάθε τρόπο ώστε να σε αποδεχτούν. Αυτό φυσικά έχεις κόστος στην ψυχική σου υγεία και δεν σώζει την κατάσταση. Αντίθετα, την εντείνει και διαιωνίζει μια άβολη συνθήκη, από την οποία είναι ώρα να αποτραβηχτείς.

5# Λες τους άλλους ότι «είναι ΟΚ»

Μπορεί να συμβεί είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική ζωή. Κάποιο άτομο να μη σου φερθεί με σωστό τρόπο. Αν μετά από μία λάθος συμπεριφορά, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πεις στον άλλο ότι… όλα είναι καλά, μάλλον ήδη έχει γίνει υπερβολικά καλός- και σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Μην προσπαθείς να «καλύψεις» μια κακή συμπεριφορά του άλλου, λέγοντας ότι όλα είναι καλά. Θα το ξανά κάνει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − fourteen =