αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία καθηγήτρια του Columbia εξηγεί: Εφαρμόστε αυτή την μέθοδο για να βρείτε τις καλύτερες ιδέες

Μία καθηγήτρια του Columbia εξηγεί: Εφαρμόστε αυτή την μέθοδο για να βρείτε τις καλύτερες ιδέες

Το brainstorming είναι ένας δημοφιλής τρόπος δημιουργίας νέων ιδεών. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ διαδεδομένο, δεν σημαίνει ότι είναι και το πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με μία καθηγήτρια του Columbia.

Όπως πολλοί άνθρωποι, η Sheena Iyengar, συγγραφέας του «Think Bigger: How to Innovate», ενθαρρύνθηκε να κάνει brainstorming στο σχολείο, λέει στο CNBC. Αφού έγινε και η ίδια εκπαιδευτικός, όμως, η Iyengar συνειδητοποίησε ότι ο καταιγισμός ιδεών «δεν αποδίδει». Καλύτερα να ρίχνεις ιδέες… μόνος σου, εξηγεί.

Αυτό της έγινε ακόμη πιο εμφανές όσο δίδασκε τα μαθήματά της. «Άρχισα να βλέπω από κοντά ότι το brainstorming δεν λειτουργούσε», λέει η Iyengar. «[Οι μαθητές μου] θα δημιουργούσαν τόσες πολλές ιδέες και θα ένιωθαν πραγματικά περήφανοι για τον εαυτό τους. Και όμως, όταν [τους] ρωτούσα: «Λοιπόν, ποια ιδέα στη λίστα σας πιστεύετε ότι αξίζει να αναπτυχθεί;», εκεί ήταν που τα πράγματα άρχιζαν… να καταρρέουν».

Ο καταιγισμός ιδεών ως ομαδική δραστηριότητα φέρνει ακαταμάχητα αποτελέσματα, σύμφωνα με το άρθρο του ψυχολόγου Tomas Chamorro-Premuzic στο Harvard Business Review. Όπως το «social loafing».

Το social loafing, «γνωστό και ως… δωρεάν ιππασία», μιλά για τον τρόπο που «οι άνθρωποι καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια όταν εργάζονται σε ομάδες παρά μόνοι τους», έγραψε ο Chamorro-Premuzic. Από την άλλη υπάρχει αποκλεισμός παραγωγής ιδεών, καθώς «τα άτομα μπορούν να εκφράσουν μόνο μια ιδέα τη φορά, αν θέλουν τα άλλα μέλη της ομάδας να τους ακούσουν». Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται σε μια ομάδα καταιγισμού ιδεών, τόσο λιγότερες προτάσεις θα κάνουν οι άνθρωποι για να λύσουν το πρόβλημα.

Ο καταιγισμός ιδεών μπορεί επίσης να εισάγει μεροληψία, εξηγεί η Iyengar, καθώς το άτομο που μιλά πρώτο συνήθως «χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς». Οι άλλοι θα είναι πιο… διατεθειμένοι να αλλάξουν τις ιδέες τους με βάση αυτά που λέει το συγκεκριμένο άτομο.

Ο πραγματικός τρόπος παραγωγής ποιοτικών ιδεών είναι μέσω της «ανεξάρτητης σκέψης», λέει η Iyengar.

«Έχω κάνει σε χιλιάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ απλή ερώτηση. Θα πω, ‘Σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε την καλύτερη ιδέα σας. Που ήσουν; Τι έκανες;’» λέει η Iyengar. «Και πολύ λίγοι άνθρωποι θα [πούν] ‘Έκανα καταιγισμό ιδεών’. Συνήθως λένε, ‘Ήμουν στο ντους, έπαιρνα έναν υπνάκο, έκανα τζόκινγκ ή μιλούσα με τον φίλο μου’, αλλά όχι ένα επίσημο brainstorm».

Η ανεξάρτητη σκέψη απαιτεί κάποια δομή για να είναι αποτελεσματική, λέει.

  • Γράψτε τις ιδέες σας σε ένα κομμάτι χαρτί, αναφέροντας λεπτομερώς ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί κάθε λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να το διορθώσει.
  • Πες αυτό που έγραψες δυνατά. Οι ιδέες μας μπορεί να φαίνονται υπέροχες στο μυαλό μας, αλλά αποδεικνύονται πολύ πιο «ασαφείς» όταν τις εκφωνούμε.
  • Εμπιστευτείτε τη δική σας κρίση.

Το τελευταίο είναι αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο βήμα, αναγνωρίζει η Iyengar. Αλλά η δημιουργία ιδεών ενώ είσαι μόνος, μπορεί να είναι πολύ πιο ικανοποιητική από τις ιδέες που δημιουργούνται μέσω της ομαδικής σκέψης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =