αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να ξεκινήσεις την δική σου startup αλλά φοβάσαι μήπως αποτύχεις; Εδώ είναι 5 τρόποι για να ξεπεράσεις τον φόβο

Θες να ξεκινήσεις την δική σου startup αλλά φοβάσαι μήπως αποτύχεις; Εδώ είναι 5 τρόποι για να ξεπεράσεις τον φόβο

Πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίες αφήνουν τον φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίσει να ξεκινήσουν το δικό τους project. Ίσως ο φόβος οφείλεται σε όλα τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε ακούσει (ξέρετε, αυτά που μας λένε ότι το 90% των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν μέσα σε 3 χρόνια. ‘Η κάτι ανάλογο).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση αποτυγχάνει, αλλά ο φόβος της αποτυχίας από μόνος του δεν πρέπει να σας κρατά σε φάση «παράλυσης».

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις πραγματικά έναν φόβο είναι να τον αντιμετωπίσεις. Πρέπει να αποφασίσετε να αναλάβετε δράση παρά τον φόβο σας. Ναι, αυτός ο φόβος θα επανεμφανίζεται από καιρό σε καιρό, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μάθετε να τον αγνοείτε και να παραμένετε συγκεντρωμένοι στην οικοδόμηση του ονείρου σας.

Εδώ είναι 5 tips που θα σε βοηθήσουν.

1. Επαναπροσδιορίστε τι σημαίνει αποτυχία

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίες επιτρέπουν στον φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίσει να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους είναι επειδή βλέπουν την αποτυχία ως κάτι καταστροφικό. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αν μελετήσετε τις ζωές επιτυχημένων επιχειρηματιών, θα ανακαλύψετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η σταδιοδρομία τους ήταν γεμάτη «αποτυχίες» πριν πετύχουν.

Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Είναι κομμάτι της επιτυχίας. Μια αποτυχία μπορεί να είναι χρήσιμη. Μαθαίνοντας από το feedback και συνεχίζοντας να αναλαμβάνετε δράση και καλύτερες αποφάσεις που παράγουν περισσότερα σχόλια, τελικά θα φτάσερε εκεί που θέλετε.

«Δεν έχω αποτύχει. Απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν θα λειτουργήσουν» έχει πει ο Τόμας Έντισον.

2. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Κάθε κλάδος έχει μια επιλεγμένη ομάδα ατόμων και εταιρειών που ανεβαίνουν στην κορυφή αυτού του κλάδου. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πετύχετε γρήγορα είναι να μάθετε από τις προσεγγίσεις αυτών των ατόμων και να τις μιμηθείτε. Στην πραγματικότητα, είναι σοφό να μελετάτε τις επιτυχίες (και τις αποτυχίες) των επιχειρηματιών γενικά, ανεξάρτητα από την επιχείρηση ή τον κλάδο που βρίσκονται. Προσέξτε μόνο να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας μαζί τους.

Για να δημιουργήσετε μια επιχείρηση, πρέπει να διατηρήσετε τη μοναδικότητά σας ως άτομο. Δεν είναι συνετό να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είστε εκείνοι και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να γίνετε. Θαυμάστε την επιτυχία των άλλων, αλλά μην τους ζηλεύετε. Σεβαστείτε τα αποτελέσματα που μπορούν να δημιουργήσουν άλλοι επιχειρηματίες, αλλά εστιάστε την προσοχή σας στα αποτελέσματα που θέλετε να δημιουργήσετε.

3. Μην εστιάζετε στα προβλήματα, βρείτε λύσεις

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι επιχειρήσεις υπάρχουν για να παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες που λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα στην αγορά. Για να πετύχετε ως επιχειρηματίας, πρέπει να μάθετε να αγκαλιάζετε τα προβλήματα, αλλά να μην επικεντρώνεστε σε αυτά. Μάθετε να αντιλαμβάνεστε κάθε πρόβλημα ως ευκαιρία για να δημιουργήσετε μια λύση, να καλύψετε μια ανεκπλήρωτη ανάγκη.

Εάν οι υπάλληλοί σας παραπονιούνται για συγκεκριμένες δυσκολίες, μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία εκεί. Εάν οι πελάτες σας αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε συγκεκριμένους τομείς ή με συγκεκριμένα προϊόντα, μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία εκεί. Εάν οι προμηθευτές σας παραπονιούνται για κάτι, μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία εκεί. Όσο περισσότερα προβλήματα μπορείτε να λύσετε εσείς και η επιχείρησή σας, τόσο περισσότερο θα ανταμειφθείτε (οικονομικά και μη) για την παροχή αυτών των λύσεων.

4. Μείνετε θετικοί

Ένα άλλο σημαντικό tips για να ξεπεράσετε τον φόβο της αποτυχίας ως επιχειρηματίας, είναι να διατηρείτε μια θετική στάση. Ως ηγέτης ενός Oργανισμού και ως οραματιστής για το μέλλον της επιχείρησής σας, πρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις δυνατότητες του μέλλοντος και όχι τόσο στις δυσκολίες του παρόντος.

Να περιμένετε αποτυχίες και εμπόδια και να ξέρετε ότι το να τα ξεπεράσετε είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για να πετύχετε. Η ομάδα σας θα σας περιμένει για ενθάρρυνση στις δύσκολες στιγμές, και έτσι δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε να επιδείξετε μια θετική, αισιόδοξη στάση.

Λάβετε υπόψη ότι μια θετική στάση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να σώσει την επιχείρησή σας από την αποτυχία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις συνθήκες της αγοράς που επηρεάζουν την επιχείρησή σας και να αντιμετωπίσετε ορισμένα γεγονότα που μπορεί να μην είναι ιδανικά. Πρέπει να βλέπετε την πραγματικότητα, αλλά να στηρίζεστε στη θετική σας στάση για να αναζητήσετε τις κρυμμένες ευκαιρίες μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα.

5. Just do it

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσετε το φόβο της αποτυχίας είναι να αναλάβετε δράση παρά το φόβο. Όταν μπαίνουν στο μυαλό σας αμφιβολίες, φόβοι ή οποιεσδήποτε άλλες αρνητικές σκέψεις, απλώς μείνετε συγκεντρωμένοι στην ανάληψη δράσης. Ο φόβος είναι ένα κοινό συναίσθημα όταν κάνεις πράγματα που δεν έχεις ξανακάνει. Όταν δοκιμάζεις κάτι νέο, φεύγεις από τη ζώνη άνεσής σου – μπαίνεις στο άγνωστο. Αλλά αντί να υποχωρείτε στη ζώνη άνεσής σας όποτε νιώθετε φόβο, αγκαλιάστε αυτόν τον φόβο και επαινέστε τον εαυτό σας που έχετε το θάρρος να μπείτε σε μια νέα, άγνωστη εμπειρία.

Αντιμετωπίζοντας κατάματα τον φόβο σας και συνεχίζοντας να αναλαμβάνετε δράση, η ζώνη άνεσής σας διευρύνεται και τελικά αυτή η νέα εμπειρία γίνεται μια οικεία εμπειρία και ο φόβος θα υποχωρήσει. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον φόβο ως κίνητρο για να συνεχίσουν να προχωρούν. Είτε είναι ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος της μετριότητας ή ο φόβος της φτώχειας, χρησιμοποιούν σκόπιμα αυτόν τον φόβο για να τροφοδοτήσουν το κίνητρό τους και να φτάσουν επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + seventeen =