αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις οι άλλοι να θυμούνται αυτά που λες; Εδώ είναι ένα απλό τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις

Θέλεις οι άλλοι να θυμούνται αυτά που λες; Εδώ είναι ένα απλό τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις

Θέλετε οι άνθρωποι να θυμούνται περισσότερα από αυτά που λέτε; Τότε χρησιμοποιήστε χειρονομίες ενώ μιλάτε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας έρευνας από το Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Max Planck και το Πανεπιστήμιο TiCC Tilburg στην Ολλανδία, την οποία παραθέτει το inc.com. Αλλά δεν θα λειτουργήσει οποιαδήποτε χειρονομία. Οι “Χειρονομίες Beat”, οι οποίες προσθέτουν επιπλέον έμφαση στις συλλαβές που τονίζετε ενώ μιλάτε, αυξάνουν την κατανόηση και τη διατήρηση των λέξεων από τους ακροατές. Και παρόλο που τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με ολλανδόφωνους, σχεδόν σίγουρα λειτουργεί και στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε διαφορετικούς τύπους χειρονομιών που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε, αν και συνήθως δεν γνωρίζουμε ότι το κάνουμε. Στις δεικτικές χειρονομίες, δείχνετε ή κάνετε χειρονομίες σε ένα πρόσωπο, πράγμα ή κατεύθυνση. Οι εικονικές χειρονομίες αντιπροσωπεύουν πράγματα ή ενέργειες, όπως όταν κάνετε τις χειρονομίες περιστροφής ενός κυλίνδρου, ενώ περιγράφετε πώς τύλιξατε ένα ψάρι. Οι μεταφορικές χειρονομίες μας βοηθούν να εκφράσουμε αφηρημένες έννοιες, για παράδειγμα όταν απλώνουμε τα χέρια μας για να υποδείξουμε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συμβολικές χειρονομίες είναι χειρονομίες των οποίων το νόημα όλοι έχουμε μάθει, για παράδειγμα, φέρνοντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σας μαζί για να σηματοδοτήσετε το “ΟΚ”.

Και μετά υπάρχουν οι κινητικές χειρονομίες, μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χειρονομίες από όλες, οι οποίες λειτουργούν για να ενισχύσουν τον ρυθμό αυτών που λέμε. Ως ακραίο παράδειγμα, σκεφτείτε κάποιον να χτυπά την κορυφή ενός τραπεζιού ενώ φωνάζει: “Άκουσέ με!”.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές κατέγραψαν άτομα καθώς παρακολουθούσαν βίντεο με άτομα που μιλούσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λέξεις συνοδεύονταν με χειρονομίες beat για να τονιστούν οι πιο σημαντικές. Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε βίντεο και οι συμμετέχοντες άκουγαν μόνο τις λέξεις. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρονομίες ήταν μια σκόπιμη αναντιστοιχία με τις λέξεις, με τους ομιλητές να κάνουν χειρονομίες κατά τη διάρκεια διάφορων συλλαβών. Οι θεατές είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να ακούσουν και να θυμηθούν σωστά τις λέξεις που ειπώθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν χειρονομίες για να τονίσουν τις σωστές συλλαβές.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανθρώπινη γλώσσα αρχικά εξελίχθηκε εν μέρει ή πλήρως από τις χειρονομίες.

Σε ένα διαφορετικό πείραμα, οι ερευνητές απέδειξαν αυτό που οι ταξιδιώτες έχουν ήδη μάθει μόνοι τους — εάν δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα με κάποιον, είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσετε χρησιμοποιώντας χειρονομίες, παρά ήχους. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που πολλοί γονείς σήμερα διδάσκουν στα παιδιά να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας χειρονομίες όταν είναι ακόμη πολύ μικρά για να μιλήσουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 12 =