αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Bank of America προειδοποιεί: Επιστρέφουμε στον «κόσμο του 5%»

Η Bank of America προειδοποιεί: Επιστρέφουμε στον «κόσμο του 5%»

Σε όλο τον κόσμο, οι traders ομολόγων συνειδητοποιούν ότι οι χαμηλές αποδόσεις της πρόσφατης ιστορίας μπορεί να έχουν παρέλθει οριστικά, επισημαίνει το Bloomberg.

Η εκπληκτικά ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα και οι κλιμακούμενες ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια, οδηγούν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε επίπεδα που δεν είχαν δει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό οδήγησε σε μια επανεξέταση του πώς θα είναι η «κανονικότητα» στην αγορά αμερικανικών ομολόγων. Στην Bank of America Corp., οι αναλυτές στρατηγικής προειδοποιούν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για την επιστροφή του «κόσμου του 5%» που επικρατούσε πριν η παγκόσμια οικονομική κρίση εγκαινιάσει μια μακρά εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η BlackRock και η Pacific Investment Management Co. λένε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πεισματικά πάνω από τον στόχο της Fed, αφήνοντας χώρο ώστε οι αποδόσεις μακροχρόνιων τίτλων να κινηθούν ακόμη υψηλότερα.

«Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανατιμολόγηση υψηλότερη στα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια», δήλωσε ο Jean Boivin, πρώην στέλεχος της Τράπεζας του Καναδά που τώρα ηγείται του BlackRock Investment Institute.

«Η αγορά έρχεται περισσότερο προς την άποψη ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις παρά την πρόσφατη πρόοδο», είπε. «Η μακροοικονομική αβεβαιότητα θα παραμείνει κυρίαρχο θέμα για τα επόμενα χρόνια και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη αποζημίωση για την κατοχή μακροχρόνιων ομολόγων».

Είναι μια απότομη ρήξη για τις αγορές που πέρυσι άρχισαν να τοποθετούνται αναμένοντας ύφεση η οποία θα ανάγκαζε τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια απότομη ανάκαμψη από το βάναυσο 2022 που έφερε στα ομόλογα στις μεγαλύτερες απώλειες τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 (σ.σ. όταν οι αποδόσεις ανεβαίνουν, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν).

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια θα αμβλύνουν το πλήγμα ενισχύοντας τις πληρωμές τόκων των ομολογιούχων, απειλούν επίσης να επιβαρύνουν τα πάντα, από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις πωλήσεις κατοικιών έως τις τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επιδεινώνοντας τα ελλείμματα που ήδη την αναγκάζουν να δανειστεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτό το τρίμηνο για να καλύψει το κενό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =