αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ρουμανία συμφώνησε να παίρνει φυσικό αέριο από την Τουρκία για δύο χρόνια

Η Ρουμανία συμφώνησε να παίρνει φυσικό αέριο από την Τουρκία για δύο χρόνια

Η Τουρκία συμφώνησε να στείλει φυσικό αέριο μέσω αγωγού στη Ρουμανία σε μία συμφωνία που αναμένεται να διαρκέσει από την 1η Οκτωβρίου ως τις 31 Μαρτίου 2025, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Turkish Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS).

Η συμφωνία μεταξύ της BOTAS και της ρουμανικής OMV Petrom, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην περιοχή, θα καλύπτει την εξαγωγή έως και 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά στη Ρουμανία.

Και οι δύο εταιρείες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς της μεταφοράς, αποθήκευσης, παραγωγής, τεχνολογιών “πράσινης” ενέργειας, καθώς και στο εμπόριο φυσικού αερίου, ανέφερε η BOTAS.

Η Τουρκία, με πενιχρές δικές της πηγές φυσικού αερίου, αλλά με εκτεταμένη υποδομή εισαγωγής υγροποιημένου αερίου, στοχεύει να είναι εναλλακτικός προμηθευτής σε μικρότερες αγορές φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

“(Η εταιρεία) αυξάνει τη συμβολή της στην ασφάλεια και την ποικιλομορφία του ενεργειακού εφοδιασμού σε γειτονικές αγορές και στην Ευρώπη”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στη Ρουμανία θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου, με έως και 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ή περίπου 1,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως. Η συμφωνία ισχύει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνίες προμήθειας με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία φέτος.

Μέσα σε τρία χρόνια, η BOTAS ελπίζει να καταταγεί μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό, η εταιρεία επιδιώκει νέες εξαγωγικές συμφωνίες μέσω διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες και επιχειρήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + seven =