αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ κίνηση που πρέπει να κάνεις για να κερδίζεις κάθε διαφωνία- Λίγοι είναι καλοί σε αυτό

Η κίνηση που πρέπει να κάνεις για να κερδίζεις κάθε διαφωνία- Λίγοι είναι καλοί σε αυτό

«Οι άνθρωποι που κερδίζουν διαφωνίες και είναι καλοί στη συζήτηση, δεν μιλούν απλώς καλά, αλλά ακούν και καλά». Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο CNBC, ο συγγραφέας και αρθρογράφος των New York Times και Washington Post, Mehdi Hasan.

Οι καλές δεξιότητες ακρόασης ενισχύουν την αξιοπιστία σας και σας κάνουν να ακούτε αυτοπεποίθηση. Αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό. Αποσπούν εύκολα την προσοχή τους, αρχίζουν να σχεδιάζουν τι θα πουν, ή χειρότερα, κόβουν το άλλο άτομο ενώ μιλάει

Στο βιβλίο του, «Win Every Argument: The Art of Debating, Persuading, and Public Speaking», ο Mehdi Hasan σκιαγραφεί τους δύο τύπους ακρόασης που πρέπει να γίνετε master: Κριτική ακρόαση και ενσυναίσθητη ακρόαση.

1. Κριτική ακρόαση

Αυτό απαιτεί συνειδητή απορρόφηση, κατανόηση και αξιολόγηση των πληροφοριών που σας δίνονται από έναν ομιλητή σε πραγματικό χρόνο. «Είναι αλήθεια ή ψέμα;», «Έχει νόημα ή όχι;», «Μπορώ να εμπιστευτώ ή να πιστέψω αυτό που ακούω;».

Δείτε πώς μπορείτε να είστε κριτικός ακροατής όταν ο αντίπαλός σας υποστηρίζει την άποψή του:

Κράτα ανοιχτό μυαλό

Όταν μαλώνετε εναντίον ενός αντιπάλου, μην υποθέτετε αυτόματα ότι όλα αυτά που λέει είναι λάθος, ανόητα ή χαζά. Ακούστε τα έγκυρα σημεία ή τις έξυπνες γραμμές που στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ή να αποδεχτείτε.

Θα πρέπει να είστε σίγουροι για τα δικά σας επιχειρήματα, ναι, αλλά και να παραμένετε αρκετά ανοιχτόμυαλοι για να δείτε πού είναι δυνατός ένας αντίπαλος ή πού μπορεί να έχετε αποτύχει.

Καθάρισε το μυαλό σου

Μην ονειροπολείτε και μην αναβάλετε καθώς οι άλλοι γύρω σας μιλούν και υποστηρίζουν τη θέση τους. Βλάπτει την αξιοπιστία και τη στάση σας απέναντι στο κοινό να σας φαίνεται ότι συμπεριφέρεστε με αγενή ή απορριπτικό τρόπο.

Εστιάστε σαν λέιζερ στην δουλειά που έχετε. Ακούστε κριτικά τον αντίπαλό σας και να είστε έτοιμοι να πιάσετε ψευδείς ισχυρισμούς, για να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας και να κερδίσετε τη διαφωνία.

Κράτα σημειώσεις

Η κριτική ακρόαση επωφελείται από ένα κοφτερό μυαλό και μια καλή μνήμη. Και τα δύο μπορούν να ενισχυθούν με την καλή… παλιομοδίτικη μέθοδο: Κράτα σημειώσεις. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη είναι φαν αυτή της τακτικής.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος λέει ότι έχει δεκάδες σημειωματάρια το χρόνο, έχει μιλήσει για ένα συνέδριο στο Λονδίνο όπου μοιράστηκε τη σκηνή με τον Μπιλ Γκέιτς. Σύμφωνα με τον Μπράνσον, καθώς ο Γκέιτς «έκανε μια τελική ομιλία… έβγαλε μερικά κομμάτια χαρτιού από την τσέπη του».

2. Ενσυναισθητική ακρόαση

Πρόκειται για τη σύνδεση με τον συνομιλητή και την προσπάθεια να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Ο στόχος είναι να επικεντρωθείς στις απόψεις του και να κατανοήσεις από πού προέρχονται.

Μπορεί να ακούγεται σαν απίστευτο, αλλά τόσοι πολλοί άνθρωποι — έξυπνοι άνθρωποι! — είναι απλώς κακοί σε αυτό.

Ακολουθούν τρεις στρατηγικές:

Μείνετε παρόντες

Ξεκαθαρίστε στον άλλο ομιλητή και σε εκείνους που παρακολουθούν και ακούνε ότι είστε συγκεντρωμένοι στην στιγμή.

Αφήστε στην άκρη το κινητό και εστιάστε την προσοχή σας στο άλλο άτομο. Μην αφήνετε το μυαλό σας να σκεφτεί άλλα πράγματα. Βεβαιωθείτε ότι η προσοχή σας δεν είναι 100% στον εαυτό σας.

Κάνε οπτική επαφή

ΔΗ οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική, ως μέσο εκδήλωσης ενσυναίσθησης και δημιουργίας βαθιών συναισθηματικών δεσμών.

Μια μελέτη γιατρών και ασθενών διαπίστωσε ότι η οπτική επαφή «σχετίζονταν σημαντικά με τις αντιλήψεις των ασθενών για την ενσυναίσθηση των κλινικών γιατρών».

Μια άλλη μελέτη με δημόσιους ομιλητές διαπίστωσε ότι «οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν τις δηλώσεις ενός ομιλητή που τους κοιτούσε απευθείας, σε σύγκριση με έναν ομιλητή που κοίταγε αλλού».

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Κάντε ερωτήσεις στους συνομιλητές σας που τους επιτρέπουν να οδηγήσουν τη συζήτηση και στη συνέχεια κάντε ερωτήσεις που δείχνουν ότι ακούτε τις απαντήσεις τους. Επιλέξτε ερωτήσεις ανοιχτού και όχι κλειστού τύπου και ερωτήσεις που απαιτούν προσωπικές και μελετημένες απαντήσεις, αντί για μονολεκτικές απαντήσεις «ναι» ή «όχι».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + eleven =