αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗλεκτρικά είδη με επιδότηση έως 50% αγοράζουν πολλοί καταναλωτές

Ηλεκτρικά είδη με επιδότηση έως 50% αγοράζουν πολλοί καταναλωτές

Στα κουπόνια επιδότησης του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» στηρίζει τις προσδοκίες της η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με κίνητρο την ενεργειακή απόδοση των συσκευών, που αποτελεί πλέον το σημαντικότερο κριτήριο από πλευράς καταναλωτή στην αγορά των αντίστοιχων προϊόντων και λόγω ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου, το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Βlack Friday 2023. Προς το παρόν η νέα έναρξη λήψης επιταγών έγινε στις 8/6/2023, η λήξη δυνατότητας εξαργύρωσης επιταγών έχει οριστεί για τις 6/9/2023 και η λήξη δυνατότητας παράδοσης παλαιών συσκευών από δικαιούχους προς τα καταστήματα έχει προσδιοριστεί για τις 6/10/2023.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη. Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα επιδότησης κλιματιστικών ειδικά για τις επιχειρήσεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ωθήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών που θα φέρει και νέα κατηγορία πελατών στα δίκτυα πωλήσεων του κλάδου.

Στο α’ τετράμηνο 2023 η αξία λιανικής της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ανήλθε στα 962 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 33% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο 2022. Ο λόγος της αύξησης, όπως λένε οι άνθρωποι του χώρου, οφείλεται στις πληθωριστικές τιμές και την πώληση ακριβών προϊόντων λόγω του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», μιας και οι επιδοτούμενες κατηγορίες (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) είναι έτσι κι αλλιώς ακριβά προϊόντα λόγω μέσης τιμής (450 ευρώ και 770 ευρώ) που ενισχύθηκαν και λόγω επιδότησης.

Στο μεταξύ αυτό έφερε και αύξηση στη μέση ζήτηση στις μικροσυσκευές, σε αντίθεση με τα προϊόντα τεχνολογίας που σημειώνουν πτώση και σε τεμάχια και σε αξία (-10%). Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυξάνεται η συμμετοχή του ηλεκτρονικού καναλιού στις πωλήσεις των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην ελληνική αγορά και στο τετράμηνο 2023 διαμορφώθηκε στο 15%, αυξημένο κατά 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εκτός από τα οργανωμένα δίκτυα των επώνυμων αλυσίδων του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σημαντική ήταν η παρουσία των συνεταιρισμών που υπάρχουν στον κλάδο, οι οποίοι μπήκαν δυνατά στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, καλύπτοντας κυρίως τις ανάγκες των τοπικών αγορών ανά την επικράτεια, ιδιαίτερα εκεί όπου δεν μπορούν να έχουν παρουσία τα οργανωμένα δίκτυα της λιανικής του χώρου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 11 =