αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔημιουργείται Κέντρο Αριστείας με εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη στον «Δημόκριτο»

Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας με εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη στον «Δημόκριτο»

Με μια εντυπωσιακή είδηση στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας ήρθε ο φετινός Αύγουστος, καθώς ανακοινώθηκε η δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» σε συνεργασία με τη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία ΕΥ. Πρόκειται για μια συνεργασία με διεθνή αντίκτυπο. Η ΕΥ είναι μία εκ των κορυφαίων εταιρειών συμβουλευτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Το Κέντρο Αριστείας θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων, δημιουργώντας ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, φιλοδοξώντας να συμβάλει στη μετατροπή του brain drain σε brain gain για τη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό πως η ΕΥ, αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και εξειδίκευση των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μοναδικού Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Καθημερινή επικοινώνησε με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου, τον δρα Γιώργο Παλιούρα, για περισσότερες πληροφορίες για τη μεγάλη αυτή επένδυση. Πρώτη είδηση: Η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, δεν είναι κάτι που «θα» γίνει. Οσον αφορά το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία του Κέντρου ο δρ Παλιούρας σημειώνει πως «θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε το Κέντρο Αριστείας. Σε κάθε περίπτωση θα ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ», και θα προέρχεται αποκλειστικά από την ΕΥ. Πόσοι ερευνητές θα δραστηριοποιηθούν; «Ιδανικά, θα θέλαμε να ξεπεράσουμε τους 40 σε βάθος τριετίας».

Γιατί η ΕΥ επέλεξε την Ελλάδα και ειδικά τον «Δημόκριτο», ρωτάμε τον δρα Παλιούρα; «Τα στελέχη της ΕΥ γνωρίζουν την υψηλή ποιότητα του προσωπικού του Δημόκριτου, καθώς και τα σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που έχουμε παραγάγει στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συνεπώς, προσβλέπουν στην προσέλκυση ταλαντούχου ερευνητικού δυναμικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο θα παραγάγει καινοτόμες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», απαντά ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου.

Σε ποιο ερευνητικό πεδίο θα κινηθεί το Κέντρο; Τι σημαίνει ευφυής ανάλυση κειμένων; «Η ευφυής ανάλυση κειμένων αφορά τη δημιουργία νέων μεθόδων, βασισμένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες βοηθούν τον υπολογιστή να “κατανοήσει” τα γραφόμενα σε ένα έγγραφο. Η “κατανόηση” αυτή δεν γίνεται φυσικά με τον ίδιο τρόπο που γίνεται από έναν άνθρωπο, αλλά επιτρέπει τον εντοπισμό ενδιαφέρουσας πληροφορίας στο έγγραφο, π.χ. ονόματα εταιρειών, ποσά, κτλ. Επιτρέπει επίσης τη σύνδεση αυτής της πληροφορίας, π.χ. το ποσό Χ αφορά την αμοιβή της εταιρείας Ψ. Μπορεί να συμβάλει ακόμη και στον εντοπισμό επιχειρημάτων που στηρίζουν μία άποψη ή την απάντηση ερωτήσεων που θέτει ένας χρήστης σε φυσική γλώσσα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Παλιούρας.

Ποια είναι η σημασία αυτής της ανάλυσης; «Για να γίνει κατανοητή η πολυπλοκότητα και η σημασία επίλυσης αυτών των προβλημάτων, φανταστείτε τους νόμους ενός κράτους και τον δαιδαλώδη τρόπο με τον οποίο αλληλοεξαρτώνται. Οποιαδήποτε αλλαγή έχει επιπτώσεις σε πολλούς άλλους νόμους και συμβόλαια που έχουν στηριχθεί σε αυτούς. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων απαιτεί χρόνο και κόπο από εξειδικευμένο νομικό προσωπικό, με αντίστοιχα μεγάλο κόστος. Αυτή η εργασία μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά με την αυτόματη επεξεργασία των σχετικών εγγράφων με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα αναπτυχθούν από το κέντρο αριστείας μας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα εργαστούμε σε πολλές περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η μηχανική μάθηση και η εξόρυξη πληροφορίας από μεγάλους όγκους δεδομένων. Η έρευνά μας θα γίνει σε συνεργασία με τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης της ΕΥ στο Πάλο Αλτο των ΗΠΑ», σημειώνει το στέλεχος του Δημόκριτου.

Πώς θα στελεχωθεί η νέα δομή, ρωτάμε τον δρα Παλιούρα. «Για τη στελέχωση του Κέντρου Αριστείας, θέλουμε τους καλύτερους ερευνητές στον χώρο. Θα απασχοληθούν κάποιοι ερευνητές του Δημόκριτου, αλλά κατά κύριο λόγο προσβλέπουμε στην προσέλκυση νέου δυναμικού από όλο τον κόσμο. Εχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία στελέχωσης με διεθνείς ανακοινώσεις των διαθέσιμων θέσεων και στοχεύουμε τόσο σε έμπειρους, όσο και σε νέους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα κρίνει και την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος», μας απαντά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος «το παραγόμενο ερευνητικό έργο θα αξιοποιείται από την ΕΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών της υπηρεσιών, ενώ επί της παραγόμενης γνώσης θα κατοχυρωθούν από κοινού πατέντες, και τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις».

«Η απόφαση της EY να επενδύσει στον Δημόκριτο επιβεβαιώνει την κορυφαία ποιότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο Κέντρο και την παγκόσμια ακτινοβολία των ερευνητών του. Το γεγονός ότι ο Δημόκριτος θα συνδιαχειρίζεται στο μέλλον διανοητική ιδιοκτησία με την ΕΥ μας βάζει στα πολύ βαθιά της διεθνούς καινοτομίας. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτή την επιτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά ο δρ Γεώργιος Νούνεσης, τ. διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ενώ ο κ. Hans Jessen, επικεφαλής καινοτομίας και Εξυπνων Αυτοματισμών της ΕΥ παγκοσμίως, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά να συνδράμουμε περαιτέρω στις τεράστιες, μελλοντικές δυνατότητες της έρευνας σε τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της μαθηματικής και επιστημονικής σκέψης», έχοντας «δυνατότητα να καινοτομούμε, δημιουργώντας προϊόντα και λύσεις νέας γενιάς για τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 7 =