αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση 30% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε ένα χρόνο

Αύξηση 30% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε ένα χρόνο

Ανεξέλεγκτη είναι η αύξηση των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια για ευρωπαϊκές πτήσεις και απαιτείται έρευνα από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τόνισε ο Ολιβιέ Γιάνκοβιτς, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe). Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γιάνκοβιτς υποστήριξε ότι οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατά 30% το τελευταίο έτος στην Ευρώπη. Εξ ου και απηύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές «να παρακολουθούν το επίπεδο των αεροπορικών εισιτηρίων και να ελέγχουν» εάν υπάρχει αισχροκέρδεια.

Πράγματι, οι τιμές ανέβηκαν σημαντικά μέσα στο 2022 παρά την εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφενός λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφηκε μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων και αφετέρου εξαιτίας της έλλειψης αεροσκαφών.

Ο Γιάνκοβιτς τόνισε πως δεν προτείνει να τεθεί πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων. Θεωρεί, όμως, εύλογο να διερωτηθεί κανείς γιατί πολλά μεγάλα αεροδρόμια έβαλαν πλαφόν στις χρεώσεις που καταβάλλουν οι αεροπορικές, ενώ οι ίδιες οι αεροπορικές έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν όπως θέλουν τις χρεώσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στη Βρετανία, η οποία παρενέβη μεταξύ άλλων πέρυσι το καλοκαίρι όταν επικράτησε χάος σε πολλά από τα αεροδρόμια της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού και εν μέσω πανδημίας όταν καθυστερούσε η καταβολή αποζημιώσεων προς επιβάτες για ακυρώσεις πτήσεων. Ωστόσο, παρότι αυτού του είδους οι εποπτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πλαφόν στις χρεώσεις αεροδρομίου, δεν μπορούν να παρέμβουν στον καθορισμό των χρεώσεων στις αεροπορικές. Ο Γιάνκοβιτς δήλωσε ότι οι αεροπορικές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις χρεώσεις αεροδρομίου, οι οποίες «περνούν» στους επιβάτες μέσω του εισιτηρίου, ενώ εκμεταλλεύονται τη θέση τους ανεβάζοντας τις τιμές των εισιτηρίων.

Από την πλευρά της, η Α4Ε, φορέας εκπροσώπησης αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των easyJet, Ryanair και British Airways, έχει υποστηρίξει ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες έχει συμβάλει στη μείωση του κόστους των εισιτηρίων και έχει προσφέρει «προσιτές πτήσεις για εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές». «Τελικά τα αεροδρόμια –ιδίως τα μεγαλύτερα– εξακολουθούν να λειτουργούν σαν φυσικά μονοπώλια, με αποτέλεσμα να απαιτούν αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία, ώστε να μένουν υπό έλεγχο», δήλωσε η A4E.

Η ACI Europe ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα αεροδρόμια της Ευρώπης είχαν συνολικά καθαρά κέρδη 6,4 δισ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2019.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 17 =