αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτή η χώρα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο (και ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ το όνομα της)

Αυτή η χώρα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο (και ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ το όνομα της)

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 100% έως το 2028, καθώς λαμβάνει ώθηση σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη του τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου. Η Γουιάνα, μια χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων που απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1966, προβλέπεται ότι θα εμφανίσει πολύ υψηλή ανάπτυξη 38% φέτος, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Άλλες εκτιμήσεις αναλυτών βάζουν τον πήχη για τη συγκεκριμένη χώρα σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η BMI, μια μονάδα αναλύσεων της Fitch Solutions, πιστεύει επίσης ότι «η Γουιάνα θα σημειώσει μία εκρηκτική ανάπτυξη φέτος», όπως δήλωσε ο Andrew Trahan, επικεφαλής του τμήματος κινδύνου χωρών για τη Λατινική Αμερική. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Γουιάνας θα αυξηθεί περίπου κατά 115% τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Το ακριβές μέγεθος της αύξησης [εξαρτάται] από το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου», εξήγησε, σύμφωνα με το CNBC.

Η BMI θεωρεί ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα θα εκτιναχθεί από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια έως το 2027, καθώς ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στη χώρα, από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ExxonMobil.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι τα εν λόγω offshore κοιτάσματα εκτιμάται ότι περιέχουν 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η Γουιάνα κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 62,3% το 2022, την υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα της Γουιάνας έχει επίσης ενισχυθεί από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τα ακίνητα και την αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε ότι οι τομείς της γεωργίας, των ορυχείων και των λατομείων της Γουιάνας έχουν επίσης καλές επιδόσεις.

Ο Trahan της BMI προβλέπει ότι η χώρα θα είναι και πάλι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2023 και αναμένει ότι θα διατηρήσει τον τίτλο για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον. Οι ισχυρότερες εξαγωγές ενέργειας της Γουιάνας θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, ενώ φέρνουν και δευτερογενή οφέλη, όπως ισχυρές επενδύσεις, νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αύξηση των κρατικών εσόδων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − three =