αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑναγκαστικές… ημέρες διακοπών: 3 τακτικές που χρησιμοποιούν κάποιοι εργοδότες για να κάνουν τους εργαζομένους πιο αποδοτικούς

Αναγκαστικές… ημέρες διακοπών: 3 τακτικές που χρησιμοποιούν κάποιοι εργοδότες για να κάνουν τους εργαζομένους πιο αποδοτικούς

Οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν οι υπάλληλοί τους να έχουν υψηλή απόδοση. Αλλά δεν δημιουργούν όλοι ένα περιβάλλον όπου αυτό είναι δυνατό.

Το 84% των εργαζομένων στις ΗΠΑ λένε ότι οι διευθυντές τους είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία περιττής εργασίας και το αυξημένο άγχος στη δουλειά, σύμφωνα με έρευνα του 2020. Σενάρια σαν αυτό συμβάλλουν στο γεγονός ότι το 40% των εργαζομένων να αισθάνονται εξαντλημένοι, σημειώνει πρόσφατη έρευνα από το Future Forum.

Ένας αριθμός εργοδοτών το πάει σωστά. Ακολουθούν τρεις απλές τακτικές που χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών που μίλησαν στη σύνοδο κορυφής NeuroLeadership 2023 στη Νέα Υόρκη με το CNBC να παραθέτει τα στοιχεία.

Μίνιμουμ όριο… διακοπών

Οι περισσότερες εταιρίες έχουν ανώτατο όριο διακοπών. Και ξέρεις πόσες ημέρες μπορείς να πάρεις άνα έτος.

Ο Οργανισμός σας θα πρέπει να επανεξετάσει αυτήν την προσέγγιση, λέει η Christy Pruitt-Haynes, η παγκόσμια επικεφαλής ταλέντων και πρακτικής απόδοσης του Ινστιτούτου NeuroLeadership.

«Υπάρχουν αρκετοί Οργανισμοί με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και οι οποίοι, αντί να έχουν μέγιστο αριθμό ημερών για διακοπές, έχουν ελάχιστο όριο ημερών, κάτι που είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα», λέει. «Έχετε ακόμα το μέγιστο όριο σας … αλλά μετά πρέπει να πάρετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες άδεια».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες απαιτούν επίσης (τουλάχιστον) πέντε από τις ημέρες διακοπών κάθε εργαζομένου να λαμβάνονται διαδοχικά – με άλλα λόγια, μια υποχρεωτική «συμπαγή εβδομάδα» διακοπών, εξηγεί η Pruitt-Haynes. «[Αυτό δείχνει] όχι μόνο ότι νοιαζόμαστε για σένα, αλλά νοιαζόμαστε για σένα στο βαθμό που σε απομακρύνουμε ώστε να μπορείς να έχεις την ψυχική ανάπαυση που χρειάζεσαι», συμπληρώνει.

Λένε «όχι» στα workcations

Η αποσύνδεση από την εργασία κατά τη διάρκεια της άδειας… μπορεί να είναι δύσκολη. Το 54% των εργαζομένων στις ΗΠΑ λένε ότι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να σταματήσουν τελείως να εργάζονται ενώ βρίσκονται σε διακοπές, σύμφωνα με μια έκθεση Glassdoor του 2022.

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε, είτε είστε το αφεντικό είτε ο συνάδελφος κάποιου: Κρατήστε τα email ή τις τηλεφωνικές κλήσεις που σχετίζονται με την εργασία των αδειούχων μέχρι να επιστρέψουν, λέει η Rebecca Port, chief People Officer στην εταιρεία βιοτεχνολογίας 10x Genomics.

«Έχω εργαστεί σε [Οργανισμούς] όπου έπαιρνες αυτό που ονομαζόταν «αποκλειστική άδεια», που ήταν δύο εβδομάδες και δεν μπορούσες να ελέγξεις το email, δεν μπορούσες να κάνεις καμία αποδοχή», τονίζει. «[Ανάγκασε τους υπαλλήλους] να κάνουν αυτό το ψυχικό διάλειμμα».

Απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές που ανήκουν στην εταιρία ενώ λείπετε και προγραμματίστε πολυάσχολες ημέρες διακοπών για να μην σκέφτεστε τη δουλειά.

Δίνουν το παράδειγμα

Το 54% των διευθυντικών στελεχών δεν χρησιμοποιούν πλήρως την άδεια τους, σύμφωνα με μια έκθεση από το Pew Research Center. Ούτε το 46% των εργαζομένων δεν το κάνει, σημείωσε η έκθεση.

Οι διευθυντές μπορεί να μην θέλουν να θεωρούνται απόντες. Οι εργαζόμενοι μπορεί να φοβούνται ότι θα κριθούν πιο σκληρά από τους συναδέλφους τους που είναι πάντα στο γραφείο. Γι’ αυτό τα αφεντικά πρέπει να θέσουν ένα ορατό πρότυπο συμπεριφοράς, δηλώνει η Julianne Ugo, ανώτερη διευθύντρια του προσωπικού της Premier Nutrition.

«[Οι χώροι εργασίας] μπορεί να έχουν υποχρεωτική [άδεια] δύο εβδομάδων, αλλά αν ο leader σας κάθεται… εκεί στο παρασκήνιο και κάνει δουλειά ή περιμένει να του απαντήσετε [κατά τη διάρκεια των διακοπών], αυτό προφανώς θα μειώσει τον αντίκτυπο αυτού».

«Έτσι, είναι σημαντικό οι ηγέτες να το αποτελούν πρότυπο».

Τα αφεντικά που τονίζουν «την αναγκαιότητα και τη σημασία της ψυχικής διακοπής και της ψυχικής ανάπαυσης» αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, λέει η Pruitt-Hayes: Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα, κάτι που είναι μια νίκη για όλους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − ten =