αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Η Ελλάδα έχει πολλούς φοιτητές στα πανεπιστήμια αλλά… δεν βρίσκουν δουλειά μετά

Έρευνα: Η Ελλάδα έχει πολλούς φοιτητές στα πανεπιστήμια αλλά… δεν βρίσκουν δουλειά μετά

Πολλοί φοιτητές, λίγες δουλειές. Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην Ελλάδα. Το 2018 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους πτυχιούχους ΑΕΙ 25-39 ετών (19,9%) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την άλλη, οι απόφοιτοι ΑΕΙ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν δουλειά συγκριτικά με τους συνομηλίκους χωρίς πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν ότι στην Ελλάδα εισάγονται πολλοί στα πανεπιστήμια αλλά αποφοιτούν συγκριτικά λίγοι. Όπως σημειωνει η Καθημερινή, αυτό οφείλεται και στην ύπαρξη των «αιωνίων» φοιτητών. Ενα πρόβλημα που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν, φοβούμενες το πολιτικό κόστος και την αναταραχή στα ΑΕΙ. Βέβαια, η ύπαρξη των «αιωνίων» επιβαρύνει τις στατιστικές της Ελλάδας, και είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας έχει μακράν τη χειρότερη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα.

Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής και δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί πανόραμα των θετικών αλλά και των παθογενειών της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του 2017, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, η Τουρκία διαθέτει τους περισσότερους φοιτητές μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η έκθεση (9,02%). Αντίστοιχα, η Ελλάδα φέρεται να έχει το υψηλότερο (6,83%) συγκριτικά πλήθος εγγεγραμμένων φοιτητών. Το ποσοστό της Ελλάδος είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., ο οποίος υπολογίζεται στο 3,87%.

Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών (9,41%) έναντι 24,15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό σημαίνει ότι εισέρχονται πολλοί αλλά αποφοιτούν λιγότεροι σε σχέση με όσους εισέρχονται. Μιλώντας στην «Κ» για την έκθεση, ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παντελής Κυπριανός, απέδωσε το πολύ χαμηλό ποσοστό της Ελλάδος στην ύπαρξη των «αιώνιων» φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ, οι οποίοι στρεβλώνουν την εικόνα. Ωστόσο, το ζήτημα των «αιωνίων» στην Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί παρότι υπάρχουν λύσεις, όπως ενδεικτικά η ύπαρξη χρονικού ορίου για την ολοκλήρωση των σπουδών αλλά και η δυνατότητα για part-time σπουδές (το μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Κύπρο).

• Εντυπωσιακά κακή είναι η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είναι 38,7, 13 μονάδες μεγαλύτερη της αναλογίας στην Τουρκία (25,6) και υπερδιπλάσια της μέσης ευρωπαϊκής αναλογίας (15,4). Η αναλογία θα ήταν μικρότερη εάν εγγράφονταν μόνο οι ενεργοί φοιτητές.

• Στην Ελλάδα οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν επιστήμες της μηχανικής, των κατασκευών και της δόμησης (21,84%), ενώ στη δεύτερη θέση με 20,44% (και σε αντίθεση με τον μέσον όρο των χωρών της Ε.Ε.) βρίσκονται οι επιστήμες της διοίκησης επιχειρήσεων και των νομικών σπουδών. Στην Ευρώπη οι νέοι επιλέγουν πρώτα τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στη νομική και κατόπιν στη μηχανική, ενώ ακολουθούν οι επιστήμες υγείας. Στην Ελλάδα οι επιστήμες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ναι μεν είναι οι πλέον περιζήτητες (και δη οι ιατρικές σχολές), αλλά ως προς το πλήθος των υποψηφίων που τις επιλέγει, κατατάσσονται στην έκτη θέση με ποσοστό 7,84%.

https://s.kathimerini.gr/resources/2019-10/doc20191008--2-thumb-large.jpg

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − nine =