αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντονη δυσαρέσκεια των ξενοδόχων για τέλος ανθεκτικότητας

Έντονη δυσαρέσκεια των ξενοδόχων για τέλος ανθεκτικότητας

Εως 11% επί της τιμής διανυκτέρευσης ενός δωματίου ανέρχεται η επιβάρυνση από την επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα ξενοδοχεία, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν τη ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων και το σχετικό τέλος.

Ως προς το τέλος, όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγγελος Καλλίας, «η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις περιπτώσεις ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας με χαμηλότερες τιμές εκμίσθωσης δωματίων και σε περιόδους που η τουριστική κίνηση είναι περιορισμένη και άρα οι τιμές εκμίσθωσης των δωματίων μειωμένες», επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση πρόκειται «για ένα μνημονιακό φόρο, ο οποίος θα έπρεπε από ετών να έχει καταργηθεί».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα επιβαρύνει περισσότερο το 25% των ξενοδοχείων που διαθέτουν τα δωμάτιά τους με χαμηλότερη από τον μέσο όρο τιμή, με την επιβάρυνση στα 5άστερα ξενοδοχεία τον Μάρτιο να διαμορφώνεται στο 11%.

Με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία των δύο χαμηλότερων κατηγοριών επιβαρύνονται από 1% έως 4% επί της τιμής διάθεσης των δωματίων τους. Σε αυτή την περίπτωση, η μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφεται τον Μάιο, όταν η διάμεση τιμή είναι στα 42 ευρώ.

Αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 3 αστέρων το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται από 3% έως 5%, με τον Μάιο και σε αυτή την περίπτωση να σημειώνεται η υψηλότερη ποσοστιαία χρέωση, δεδομένου ότι η διάμεση τιμή είναι στα 55 ευρώ. Στο 4% – 8% αντιστοιχεί η επιβάρυνση για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χαμηλότερη διάμεση τιμή καταγράφεται τον Μάρτιο στα 85 ευρώ, με το ποσοστό επιβάρυνσης να αντιστοιχεί στο 8% της τιμής.

Τέλος, η μεγαλύτερη επιβάρυνση διαπιστώνεται στα 5άστερα ξενοδοχεία τον Μάρτιο, καθώς το ελάχιστο ποσοστό επιβάρυνσης αντιστοιχεί στο 9% της τιμής, η οποία τον πρώτο μήνα της άνοιξης διαμορφώνεται στα 110 ευρώ.

«Το τέλος ανθεκτικότητας δεν υπολογίζεται βάσει της τιμής του δωματίου. Αυτό δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή, τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την εποχικότητα. Το συγκεκριμένο μέτρο μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος και αποβαίνει σε βάρος της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ από την εφαρμογή του θίγονται σε μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικές ομάδες, προορισμοί και κατηγορίες επιχειρήσεων που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξη», επισημαίνει η ΠΟΞ στη σχετική επιστολή της.

Μάλιστα, αναφέρεται πως «η επιβάρυνση του ξενοδοχειακού προϊόντος από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα πρέπει να περιορίζεται και να εξαντλείται στα περίπου 136 εκατ. ευρώ που εισπράττονταν ετησίως από τον φόρο διαμονής» και να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό θα μπορούσε να προκύψει από την αύξηση της συμμετοχής στο συγκεκριμένο τέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης -σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στη βραχυχρόνια μίσθωση πραγματοποιούνται περίπου 28,6 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως. Θα ήταν επίσης χρήσιμο, εκτός από τη μονομερή επιβάρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, να εξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας που, σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», καταλήγει η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του τέλους διαμονής κατά τη μετεξέλιξή του σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα κυμαίνεται από 100% για τα τριών αστέρων ξενοδοχεία έως 200% για τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, εκείνα του 1 και των 2 αστεριών.

Περιορισμοί στα Airbnb

Αποσπασματική χαρακτηρίζουν την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι την αντιμετώπιση του ζητήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ζητώντας τη λήψη περισσότερων μέτρων, μεταξύ των οποίων, χρονικούς περιορισμούς και λειτουργικές προδιαγραφές, με στόχο τη θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου που θα διέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως την ενεργοποίηση περισσότερων περιορισμών, χρονικού, για παράδειγμα, χαρακτήρα, έχει ήδη απορρίψει το οικονομικό επιτελείο.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =