αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας άνθρωπος που σταμάτησε να δουλεύει στα 41 του, παραθέτει τα 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις αν θες να μαζέψεις πολλά λεφτά γρήγορα

Ένας άνθρωπος που σταμάτησε να δουλεύει στα 41 του, παραθέτει τα 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις αν θες να μαζέψεις πολλά λεφτά γρήγορα

Αν θες να βγεις… στη σύνταξη νωρίς, δεν υπάρχει πολύς χώρος για οικονομικά λάθη. Πρέπει να χτίσεις μια συγκεκριμένη περιουσία σε ένα σχετικά μικρό χρονοδιάγραμμα. Μια μεγάλη επένδυση που απέτυχε ή μια σημαντική περιττή αγορά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πρόοδό σας και να καθυστερήσει τα σχέδιά σας για να σταματήσετε να εργάζεστε από επιλογή.

Με προσεκτικό σχεδιασμό, ο Alex Trias κατάφερε να αποφύγει μια τέτοια οπισθοδρόμηση στο ταξίδι του για να αποσυρθεί από την δουλειά του, σε ηλικία 41 ετών.

«Όσον αφορά τα χρήματα που ξόδευα στα 20 μου, δεν μετανιώνω για κάτι γιατί, ως επί το πλείστον δεν ξόδευα πολύ συχνά», λέει ο Trias στο CNBC. Αν και ο πρώην δικηγόρος είχε εξαψήφιο ετήσιο μισθό, λέει ότι αγόραζε ρούχα στις εκπτώσεις, χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιόρισε τα έπιπλα του σπιτιού του στο ελάχιστο για να κρατήσει χαμηλά τα έξοδά του πριν συνταξιοδοτηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν οικονομικά μαθήματα που θα μπορούσε να έχει μάθει νωρίτερα. O 53χρονος σήμερα παραθέτει 3 λάθη για τα οποία μετανιώνει.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/107110055-1661532622034-Noki_Alex_Colored_111.jpg?v=1697893202&w=740&h=416&ffmt=webp&vtcrop=y

1. Προσπαθούσε να είναι «εξαιρετικά πρωτότυπος»

Τόσο στην καριέρα του όσο και στα προσωπικά του οικονομικά, ο Trias έμαθε ότι δεν αξίζει πάντα τον κόπο να προσπαθείς να ξεφύγεις από τον κανόνα.

«Στα 20 μου, έχασα πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια  προσπαθώντας να είμαι εξαιρετικά original σε αντίθεση με το να είμαι εξαιρετικά ικανός», λέει.

Στη δουλειά του, ο Trias συνειδητοποίησε ότι μερικές φορές οι «βέλτιστες πρακτικές» ονομάζονται έτσι για κάποιο λόγο. Είχε την ιδέα ότι μπορείς να προχωρήσεις στην καριέρα σου μόνο αν ξεχωρίσεις ή αναθεωρήσεις δοκιμασμένες στο χρόνο τακτικές. Αλλά η παλιά παροιμία του «αν δεν είναι χαλασμένο, μην το διορθώσεις» ισχύει πιο συχνά από ό,τι νομίζει κανείς.

2. Περισσότερη βαρύτητα στο timing… παρά στη συνέπεια

«Αυτό που μετάνιωσα περισσότερο όσον αφορά τα οικονομικά μου, δεν ήταν τα έξοδά μου, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμουν», λέει ο Trias. «Σκεφτόμουν όλη την ώρα να επενδύσω σε χαμηλή τιμή, να περιμένω και μετά να πουλήσω σε υψηλότερη τιμή. Δεν μπορώ να αρχίσω να εξηγώ το άγχος και τη σπατάλη αυτού του είδους σκέψης».

Αντί να προσπαθεί να πετύχει το τέλειο timing, ο Trias συνιστά να κάνετε συνήθεια την αποταμίευση και τις επενδύσεις.

«Ένα από τα πράγματα που λειτουργεί πολύ καλά είναι μια σχεδόν αλόγιστη συνήθεια να αποταμιεύετε και να επενδύετε επαναλαμβανόμενα κάθε φορά που παίρνετε το μισθό σας, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία ή αν πιστεύετε ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες», λέει.

Για όσους παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των επενδύσεών τους, ο Trias τονίζει ότι δεν αξίζει τον χρόνο και το άγχος να παρακολουθείτε και να ανησυχείτε για αυτές όλη την ώρα.

«Νομίζω ότι το να προσπαθείς να συγκρίνεις την περιουσία σου από μήνα σε μήνα ή ακόμη και χρόνο με το χρόνο είναι μάλλον αντιπαραγωγικό», λέει ο Trias. «Εστιάστε όχι τόσο στο τελικό αποτέλεσμα αλλά στις συνήθειες που δημιουργείτε».

3. Υπερεκτίμηση των αναγκών

Όταν αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ο Trias λέει ότι εξεπλάγη όταν έμαθε πόσο λίγα χρειάζονταν πραγματικά για να τα βγάλουν πέρα τόσο από πλευράς υλικών αγαθών όσο και από άποψη δαπάνης χρημάτων.

«Πάντα πίστευα ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι, χρειαζόμασταν τέσσερα υπνοδωμάτια ή οτιδήποτε άλλο – είχα μια λίστα με ανάγκες», υπογραμμίζει. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να ζήσει ευτυχισμένος με λιγότερα.

«Μας πήρε περίπου έξι μήνες με έναν πολύ πιο βελτιωμένο τρόπο ζωής για να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά που σκεφτόμουν, αλλά στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι δεν τα θέλουμε», σημειώνει.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 2 =