αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈληξε η αποχή των συμβολαιογράφων

Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων

Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων μετά από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνων-Πειραιως-Αιγαιου και Δωδεκανήσου, που συνεδρίασε τη Δευτέρα (8/1).

Δίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο το «πράσινο φως» για χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία από την 1 Ιανουαρίου και ενάντια στον οποίο αντέδρασαν οι συμβολαιογράφοι.

Στους λόγους που οδήγησαν στην αποχή, οι συμβολαιογράφοι Αθηνών έκαναν λόγο για «πρωτοφανή επέμβαση στον τρόπο άσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος» και «κίνδυνο της ασφάλειας των συναλλαγών» των πολιτών που συμβάλλονται σε ένα συμβόλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σκοπός της δημιουργίας Φακέλου Μεταβίβασης είναι η μεταγραφή των συμβολαίων εντός μίας ημέρας, μέσω κωδικών taxisnet των συμβαλλόμενων μερών από τους συμβολαιογράφους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης καταργούνται τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ
  2. Η έκδοση ΑΚΔ (Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος)
  3. Η αίτηση προς καταχώριση
  4. Η περίληψη συμβολαίου

Καταργείται επίσης και η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικά Γραφεία για όσους κάνουν χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης και ο Κωδικός Αριθμός ακινήτου (ΚΑΕΚ) «κλειδώνει» για όσο διαρκεί η συναλλαγή ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 2 =