αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΧαμένη χρονιά το 2020, λέει η Jumbo- Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 113,49 εκατ. ευρώ για το περασμένο έτος

Χαμένη χρονιά το 2020, λέει η Jumbo- Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 113,49 εκατ. ευρώ για το περασμένο έτος

Την εκτίμηση ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος, καθώς και ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση σταθερότητας και επιβίωσης στο περιβάλλον της νέας κανονικότητας διατυπώνει η διοίκηση της Jumbo στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για την υποδωδεκάμηνη χρήση (1/7/2019-30/12/2019) που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Η εταιρεία επισημαίνει πως η ξαφνική, αναπάντεχη και βίαιη ανατροπή της πολυετούς κούρσας των διαδοχικών θετικών οικονομικών χρήσεων, λόγω της πανδημίας θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα αναστείλει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Jumbo. Επιπλέον, η μερισματική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη, αν και “οι μέτοχοι-συνεταίροι του Ομίλου οφείλουν να γνωρίζουν ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος”, ενώ “οι επόμενοι 18 μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση σταθερότητας και επιβίωσης στο περιβάλλον της νέας κανονικότητας”.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη και εξάπλωση του COVID-19, ο οποίος τον Μάρτιο 2020 κηρύχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, έχει επηρεάσει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, πλήττοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος.  

Αναλυτικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην Ελλάδα, στις 13 Μαρτίου 2020, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σειράς καταστημάτων λιανικής, εμπορικών κέντρων και άλλων σημείων συνάθροισης κοινού, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Παρόμοια απόφαση έχει εκδοθεί και από την Κυβέρνηση της Κύπρου, ενώ τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, που έχουν επιβληθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων που λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα επηρεάζουν δραματικά τις πωλήσεις και στις χώρες αυτές. Αναπόφευκτα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου του Πάσχα που παραδοσιακά αντιπροσωπεύει το 12% του ετήσιου τζίρου, τονίζει η Jumbo. 

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, κάθε μήνας lockdown – πλην του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου-  αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων. Κατά συνέχεια, τονίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, εκτιμάται ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Mε βάση τα ανωτέρω, η διοίκηση του Ομίλου Jumbo παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση της βιωσιμότητας του Ομίλου εκτιμώντας διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις.  Σε αυτή την συγκυρία είναι λογικό ωστόσο να υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ωστόσο ο Όμιλος δεν θα παρεκκλίνει από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επέκτασης του δικτύου της.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο report της η Eurobank Sec εξέταζε τρία σενάρια για την Jumbo, ανάλογα με τη διάρκεια του lockdown, με το δυσμενές σενάριο να προβλέπει κάμψη των EBITDA του 2020 της τάξης του 78% 

Τα αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά την οικονομική χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019, αυτή χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως εξαιρετική. 

* Για την υποδωδεκάμηνη χρήση, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019, ο συνολικός κύκλος εργασιών του Ομίλου, αυξήθηκε κατά +7,50% στα 512,52 εκατομμύρια Ευρώ (από 476,75  εκατομμύρια Ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

* Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 262,08 εκατ. Ευρώ από 242,14 εκατ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του +8,24%. Το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 51,14% έναντι 50,79% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

* Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 113,49 εκατ. Ευρώ από 98,74 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο αυξημένα κατά +14,94%.

* Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 τα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου ήταν ανώτερα του ποσού των δανειακών του υποχρεώσεων κατά 331,41 εκατ. Ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Όμιλος JUMBO υλοποιεί κανονικά τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή συνολικά ποσού 0,2820 Ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μερίσματος της οικονομικής χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, προσαυξημένο κατά +20%. 

* Μετά την καταβολή της χρηματικής διανομής ποσού 0,22 Ευρώ ανά μετοχή στις 30 Ιανουαρίου 2020, η  διοίκηση της Μητρικής Εταιρείας, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση για την υποδωδεκάμηνη χρήση από 1η Ιουλίου 2019 έως και 31η  Δεκεμβρίου 2019, τη διανομή μερίσματος υπόλοιπου ποσού  8.435.705,06 Ευρώ για την εκπλήρωση της δέσμευσής της που αντιστοιχεί σε € 0,062 (μικτό) ανά μετοχή (136.059.759 μετοχές).

Τον Νοέμβριο  2019 λειτούργησε το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα (14.000 τμ περίπου) στο Brasov της Ρουμανίας, φτάνοντας συνολικά τα 80 καταστήματα σε τέσσερις χώρες. Μέχρι σήμερα ο Όμιλος JUMBO διαθέτει 52 καταστήματα στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία.

* Όπως πάντα, τονίζεται, λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr  στην Ελλάδα το οποίο μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το lockdown, διπλασίασε τις πωλήσεις του. Η θετική τάση στις πωλήσεις του e-jumbo.gr αναμένεται να διατηρηθεί εν μέρη και στο επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά θα στρέφεται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πωλήσεις.  Ωστόσο το ηλεκτρονικό κατάστημα αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στη συνολική δραστηριότητα, υποστηρίζει η διοίκηση.

Η εταιρεία μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με 26 καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 2 =