αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο μεγάλο deal Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλου: Μια συμφωνία που βλέπουν με καλό μάτι οι προμηθευτές, αλλά… αντιδρούν οι ανταγωνιστές

Το μεγάλο deal Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλου: Μια συμφωνία που βλέπουν με καλό μάτι οι προμηθευτές, αλλά… αντιδρούν οι ανταγωνιστές

Περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι μειονεκτήματα είδαν οι προμηθευτές κατά την εξέταση της συγκέντρωσης των ομίλων «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη». Ο λόγος δεν είναι μόνο το γεγονός ότι με τη μεταβίβαση του δικτύου της «Μαρινόπουλος» στην «Σκλαβενίτης» θα πάρουν πίσω, έστω και «κουρεμένα», τα χρήματά τους αλλά επίσης το καλό όνομα που έχει στην αγορά ο «Σκλαβενίτης» και το γεγονός ότι τα προϊόντα τους θα πωλούνται πάλι από ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων. Κάποιοι, μάλιστα, όταν ερωτήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού από όπου και προέρχονται οι παραπάνω μαρτυρίες, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις πιέσεις που δέχονται από ανταγωνιστές του «Σκλαβενίτη» για επιπλέον παροχές.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «μέρος των προμηθευτών αναφέρθηκε σε θετικές επιπτώσεις με κρατούσαν την άποψη ότι η Σκλαβενίτης έχει καλό όνομα στην αγορά και η δραστηριοποίησή της εκτός Αττικής θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και συνακόλουθα στη μείωση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές». Επίσης, «μεγάλο μέρος των προμηθευτών, λαμβάνοντας υπόψη την καλή φήμη του ομίλου Σκλαβενίτη, σχετικά με την συνεργασία του με τους προμηθευτές, αλλά και την μέχρι σήμερα καλή συνεργασία των ιδίων με αυτόν, εκτιμά ότι ο όμιλος δεν θα εκμεταλλευτεί την αύξηση της διαπραγματευτικής του δύναμης προς τους προμηθευτές». Μία, μάλιστα, εταιρεία πιστεύει ότι ακόμη και αν ο όμιλος Σκλαβενίτη επιχειρούσε τέτοιες προσπάθειες, αυτές δεν θα ήταν πρόσφορες διότι «στο ελληνικό λιανεμπόριο οι εκπτώσεις, παροχές και πιστώσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο υψηλό και ασύμφορο για τους προμηθευτές επίπεδο, ώστε η οποιαδήποτε περαιτέρω και πρόσθετη απαίτηση θα είναι ανούσια και μη αποδεκτή».

Οι προμηθευτές δεν διστάζουν να «καρφώσουν» τις απαιτήσεις άλλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ για επιπλέον εκπτώσεις. Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα: «Ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Μαρινόπουλος, ήδη υπάρχουν έντονες πιέσεις από τις άλλες αλυσίδες ειδών λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτές για αύξηση παροχών», ανέφερε εταιρεία, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο της ΕΑ και συνεχίζει: «Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητό ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και θα είναι αδύνατο να επιβιώσει μια μεγάλη μερίδα προμηθευτών, κυρίως βιοτεχνών – τυποποιητών οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν στο κόστος αυτής της εξαγοράς με κούρεμα 50% των οφειλόμενων όχι μόνον από τη ‘Μαρινόπουλος’, αλλά και από τις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίοι οδηγούνται με αυτές τις τακτικές σε αχαρτογράφητα νερά ενόψει μάλιστα και της αύξησης της διαπραγματευτικής δύναμης της Σκλαβενίτης’».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «μέρος προμηθευτών εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η λειτουργία του ανταγωνισμού τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδα, διότι ουσιαστικά η εταιρεία αναλαμβάνει ένα δίκτυο καταστημάτων με μηδενικό τζίρο». Κάποια εταιρεία ανέφερε ότι «ο συγκεντρωτισμός που έχει επιβληθεί στο ελληνικό λιανεμπόριο την τελευταία δεκαετία (ουσιαστικά το 80% και πλέον του κύκλου εργασιών του ελληνικού λιανεμπορίου έχει συγκεντρωθεί σε πέντε ομίλους σούπερ μάρκετ) δεν φαίνεται ότι έτι περαιτέρω θα διαταραχθεί με την συγκεκριμένη πράξη αφού η, για μεγάλο χρονικό διάστημα, παραπαίουσα Μαρινόπουλος, ουσιαστικά έχει ωθήσει το μερίδιο που είχε στην αγορά προς τους υπόλοιπους λιανέμπορους).

Ενστάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, διατυπώνουν οι ανταγωνιστές του Σκλαβενίτη, διατυπώνοντας ανησυχία για δημιουργία δεσπόζουσας θέσης του ομίλου Σκλαβενίτη σε πολλές τοπικές αγορές. Επίσης, οι ανταγωνιστές εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του Σκλαβενίτη με κάποιον εξ αυτών να υποστηρίζει ότι «η αύξηση πίεσης στους προμηθευτές για υψηλότερες παροχές και συνέχιση συνεργασίας ενδέχεται να διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα των τελευταίων, ειδικά αυτών που έχουν ρυθμισθεί οι υποχρεώσεις τους».

Τα 22 καταστήματα που εκποιούνται

Στην ίδια απόφαση αναφέρονται επίσης λεπτομερώς οι διευθύνσεις των 22 προς εκποίηση καταστημάτων που ανέλαβε η «Σκλαβενίτης» στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έναντι της ΕΑ: Κυκλάδων 17 (Ηράκλειο Κρήτης), Ευδόξου 24, (Δήμος Αθηναίων), Αγ. Δημητρίου 149 (Άγιος Δημήτριος Αττικής), Γρ. Λαμπράκη 59 (Πειραιάς), Ελλησπόντου 25 (Νέα Σμύρνη), Μεθώνης και Αιτωλικού ( Πειραιάς), Αδριανουπόλεως 16-18 (Δήμος Αθηναίων), Φλέμιγκ 16 (Άγιος Ιωάννης Ρέντης), Χρυσοστόμου Σμύρνης 40 (Ταύρος), Αγίας Βαρβάρας 102 (Παλαιό Φάληρο), Σαλαμίνος και 28ης Οκτωβρίου (Άσπρόπυργος), Λαοδικείας και Αμυραδάκη (Νίκαια), Σουλίου 30-32 (Άγιος Δημήτριος), Παύλου Μελά 5 (Πειραιάς), Μπακνανά 24 (Δήμος Αθηναίων), 2ας Μεραρχίας 30 και Πραξιτέλους (Πειραιάς), Λ. Πεντέλης 146-148 (Βριλήσσια), Αχιλλέως 98 (Παλαιό Φάληρο), Θεομήτορος 38 (Άγιος Δημήτριος), Δημητρακοπούλου 56 και Σοφοκλέους 99 (Καλλιθέα), Λ. Ηροδότου 54 και Διονυσίου (Ηράκλειο Κρήτης) και Ιατρού Παπαγεωργίου και Ηρώων Πολυτεχνείου (Ιεράπετρα). Τα πρώτα 14 καταστήματα ανήκουν στο πρώην δίκτυο της «Μαρινόπουλος», τα επόμενα έξι καταστήματα στο παλιό δίκτυο της «Σκλαβενίτης» και τα δύο τελευταία λειτουργούν υπό το σήμα «Χαλκιαδάκης». Πρόκειται κυρίως για καταστήματα μικρού και μεσαίου μεγέθους με το μικρότερο να είναι 170 τ.μ. και το μεγαλύτερο 1.000 τ.μ.

Όπως σημειώνει το Businessnews.gr, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία, τόσο από άποψη προσωπικού όσο και από άποψη αποθεμάτων καθόλη τη διάρκεια της περιόδου εκποίησης. Η εκποίηση αφορά στη μεταβίβαση αδειών και άυλων στοιχείων (φήμη και πελατεία), ενώ η εκποίηση πάγιου εξοπλισμού των εν λόγω καταστημάτων αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω συμφωνίας μεταξύ των μερών. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό, οι συμβάσεις του οποίου έχουν μεταφερθεί στη νέα εταιρεία, την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη».

Το σύνολο των παραπάνω καταστημάτων δεν είναι σε ιδιόκτητα ακίνητα αλλά σε μισθωμένα και επομένως η σύναψη νέων μισθωτικών συμβάσεων από τους μελλοντικούς αγοραστές θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τους εκμισθωτές κάθε καταστήματος.

Τα καταστήματα πρέπει να εκποιηθούν εντός το πολύ εννέα μηνών. Ειδικότερα, η πρώτη περίοδος εκποίησης ορίζεται να έχει διάρκεια έξι μηνών και εάν δεν αποδώσει καρπούς ορίζεται η λεγόμενη δεύτερη περίοδος εκποίησης, που διαρκεί τρεις μήνες και στο πλαίσιο αυτής ορίζεται εντολοδόχος εκποίησης, ανεξάρτητος από τα εμπλεκόμενα μέρη και εγκεκριμένος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − six =