αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη Χαλκιδική δίνουν μεροκάματο έως 100 ευρώ, αλλά δεν βρίσκουν εργάτες για να μαζέψουν ελιές

Στη Χαλκιδική δίνουν μεροκάματο έως 100 ευρώ, αλλά δεν βρίσκουν εργάτες για να μαζέψουν ελιές

Μετ΄ εμποδίων γίνεται η συγκομιδή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, με την έλλειψη σε εργάτες γης να χτυπά… κόκκινο και την τιμή παραγωγού να παίρνει την κατιούσα, όταν την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της διεθνούς συγκυρίας. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί την τρέχουσα περίοδο για τους ελαιοπαραγωγούς στο νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι παρά τα αρχικά «χαμόγελα», λόγω ικανοποιητικής παραγωγής φέτος, έναντι μείωσης ως και 80% πέρυσι, δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι.

«Με ημερήσιο μεροκάματο ως και τα 100 ευρώ, οι ελάχιστοι Αλβανοί εργάτες γης που συγκομίζουν σήμερα ελιές στα χωράφια του νομού, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν», λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, εξηγώντας ότι σε σχέση με το 2019 και το 2020, χρονιές οπότε η παραγωγή ήταν εφάμιλλη της φετινής, «σήμερα στην περιοχή συγκομίζουν 50% λιγότεροι εργάτες γης και το πιο πιθανόν είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί τους μοιραζόμαστε μεταξύ μας, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να μείνει προϊόν πάνω στα δέντρα».

Όπως εξηγεί, «ένας καλός εργάτης γης συγκομίζει κατά μέσο όρο έως και 25 κλούβες με προϊόν, ενώ ο πιο έμπειρος φτάνει μέχρι και τις 37 κλούβες, με την τιμή να πάει προς τρία ευρώ/κλούβα» και προσθέτει «πέραν τον Αλβανών εργατών γης, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς που απαιτούνται».

Λέγοντας ότι η φετινή παραγωγή παραγωγή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής υπολογίζεται σε 100.000 με 120.000 τόνους, όταν πέρυσι λόγω ακαρπίας οι καλλιεργητές έχασαν το 80% της παραγωγής τους, ο κ. Μισαηλίδης, υπογραμμίζει. ότι με βάση τον πρώτο τιμοκατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα 110 κομμάτια/κιλό πληρώνονται προς 1,10 ευρώ, τα 150 κομμάτια προς 75 λεπτά/κιλό και το 200άρι προς 55 λεπτά/κιλό.

«Με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα,από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι, και με δεδομένο ότι οι πρώτης ποιότητας ελιές είναι ελάχιστες, καθίσταται σαφές ότι ούτε τα έξοδά μας δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε φέτος», επισημαίνει ο κ. Μισαηλίδης και προσθέτει «όλοι μας ευχόμαστε να βγουν αληθινές οι φήμες για πολύ καλύτερες τιμές έναντι αυτών που έχουν ανακοινωθεί».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + sixteen =