αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα σκαριά νέο πρόγραμμα επιδότησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Στα σκαριά νέο πρόγραμμα επιδότησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Νέο πρόγραμμα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αυξημένες επιδοτήσεις μέσα στον Απρίλιο προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το συνέδριο της HAEE Ecomobility.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τα συνολικά κεφάλαια ύψους 220 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ηλεκτροκίνηση, η οποία μέσα στο 2021 σημείωσε σημαντική αύξηση. Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασαν πέρυσι τις 6.967 έναντι στόχου για 3.750, με το ποσοστό να εκτινάσσεται κοντά στο 7% του συνόλου.

Ηλεκτρικά ποδήλατα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» έκλεισε με 19.000 αιτήσεις και τζίρο 70 εκατ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων το 69% ήταν τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Το 2022 το ΥΠΕΝ θα εστιάσει στις υποδομές φόρτισης και στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια ανάλυση της ελληνικής αγοράς.

Η μελέτη, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, έδειξε ότι η αναλογία διαθέσιμων φορτιστών είναι στα ίδια επίπεδα με την Ευρώπη, δηλαδή έναν φορτιστή προς έξι οχήματα. Υπάρχουν πάντως κενά, όπως η συγκέντρωση των φορτιστών σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Η πλειονότητα βρίσκεται σε ιδιωτικούς χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, και μόλις το 6% σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή στους δρόμους, ενώ ικανοποιητική κρίνεται η κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων με 40 φορτιστές στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) των εθνικών οδών.

Η κ. Σδούκου στάθηκε και στο θέμα των τιμών χρέωσης, που κυμαίνονται μεταξύ 45-50 λεπτά η κιλοβατώρα και θεωρούνται σχετικά υψηλές, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που το υπουργείο θα  δει προσεκτικά σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), γιατί υπάρχει κίνδυνος να αποθαρρυνθούν όσοι χρειάζονται τη δημόσια φόρτιση.

Για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών μίλησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ανακοινώνοντας ότι η ΡΑΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει πλατφόρμα παρακολούθησης των υποδομών ηλεκτροκίνησης, ώστε να παρακολουθεί άμεσα και αποτελεσματικά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ. Δαγούμας θα έχει συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες με τους 15 φορείς εκμετάλλευσης υποδομών.

Για το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση αντικατάστασης των ταξί με ηλεκτροκίνητα, με σύνολο επιδότησης πάνω από 20.000 ευρώ, μίλησε ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής. Τόνισε ότι εκπονείται σχέδιο για την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις πιάτσες των ταξί με προτεραιότητα τα σημεία που το επιτρέπει εύκολα το δίκτυο, ενώ σημείωσε σε ό,τι αφορά τις δημόσιες μεταφορές, ότι προχωράει ο διαγωνισμός για τα πρώτα 770 πράσινα λεωφορεία.

Στο βασικό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή,  υπάρχει κάλυψη με φορτιστές σε πυκνότητα έως 60 χλμ. και στόχος είναι έως το 2025 να υπάρχουν 12.000 σημεία φόρτισης και 25.000 το 2030. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία μητρώο χρηστών και φορέων της αγοράς.

Οπως είπε, συγκροτείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις απαραίτητες πληροφορίες για τους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση από το κινητό μέσω μιας ειδικής εφαρμογής.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =