αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως μπορείς να χρηματοδοτήσεις την startup σου χωρίς την βοήθεια επενδυτών | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πως μπορείς να χρηματοδοτήσεις την startup σου χωρίς την βοήθεια επενδυτών | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι μια σκέψη που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι startuppers μόλις βγάλουν στην αγορά το project τους: Να βρουν έναν επενδυτή (ή περισσότερους), να «σηκώσουν» χρήματα και έτσι να καταφέρουν να τρέξουν την νέα επιχείρηση τους. Φυσικά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που βγήκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2019, οι περισσότεροι startuppers στην Ελλάδα τρέχουν τα projects τους με δικά τους κεφάλαια. Ειδικότερα, εκ των προτάσεων που αξιολογούνται από τα funds που έχουν συσταθεί μέσω του υπερταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (Equifund) υπολογίζεται ότι περίπου ένα ποσοστό μόλις 1%-4% καταφέρνει τελικά να λάβει χρηματοδότηση. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να αναπτύξουν την business ιδέα τους, με δικά τους χρήματα.

Γιατί όμως τελικά οι Έλληνες startuppers δεν… συγκινούν τους επενδυτές; Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα “Startups in Greece 2018” από το Foundation και το EIT Digital, μια στις τρεις startups δεν κατορθώνει να λάβει χρηματοδότηση διότι η ιδέα που έχει παρουσιάσει δεν συμβαδίζει με τους επενδυτικούς στόχους του επενδυτικού κεφαλαίου (31%).

Από την άλλη η αίτηση του 10% των εταιρειών δεν εγκρίνεται διότι το προϊόν τους δεν έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν απευθύνεται σε άλλες αγορές θέτοντας έτσι εμπόδια στην ανάπτυξη τους. Σε αυτούς τους λόγους προστίθεται και η αδυναμία τους να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες τόσο για για το ίδιο προϊόν (σε τι απευθύνεται, κοστολόγηση, κανάλια διανομής στους δυνητικούς πελάτες) όσο και για τα έσοδα που θα εισφέρει αυτό το προϊόν στην εταιρεία( 9,57%). Επίσης ένας άλλος λόγος απόρριψης είναι και η έλλειψη ζήτησης ή ανάγκης για το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθεί μια staup ( 6,74%),ενώ κάποιες παρουσιάζουν μια ιδέα η οποία εντέλει δεν μπορεί να υλοποιηθεί (6,52%).

Και τελικά, τι μπορείς να κάνεις αν οι «κάνουλες» των επενδυτών είναι κλειστές; Να προσπαθήσεις να πορευτείς με δικά σου κεφάλαια. Βέβαια ούτε αυτή η επιλογή είναι εύκολη. Ωστόσο, αν καταφέρεις να «επιβιώσεις», σίγουρα θα έχεις μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και η startup σου θα βρίσκεται 100% στα δικά σου χέρια.

Το It’s Possible παραθέτει 4 τρόπους για να τρέξεις την startup σου με δικά σου χρήματα.

1 | Παράλληλη δουλειά. Είναι μια επιλογή που κάνουν αρκετοί startuppers στην Ελλάδα. Ξεκινούν κάτι δικό τους, αλλά την ίδια στιγμή κρατούν και την πρωινή (ή βραδινή) δουλειά τους. Έτσι καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους και παράλληλα χρηματοδοτούν το project τους. Είναι πάντως αλήθεια, ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να μπεις full-time στο project σου αν θες να το πας στο next level.

2 | Συγκέντρωσε χρήματα από πριν. Αν θες να μπεις full-time στην startup σου από την Day 1, μπορείς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πλάνο. Μια καλή επιλογή είναι να δουλέψεις κάπου αλλού για 6 μήνες ή 1 χρόνο, να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη, και όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσεις την startup σου να αφήσεις την κανονική δουλειά σου και να πορευτείς με τα «έτοιμα» χρήματα που έχεις συγκεντρώσει.

3 | Συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Πλέον γίνονται αρκετοί στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε πολλούς νέους επιχειρηματίες να γυρνάνε… από διαγωνισμό σε διαγωνισμό, με σκοπό να κερδίζουν τα χρηματικά έπαθλα. Συνήθως είναι χρηματικά ποσά που δεν θα σε κάνουν… εκατομμυριούχο, ωστόσο είναι ικανά να κρατήσουν «ζωντανό» το δημιούργημα σου. Σημειώνεται, ότι για να πας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, πρέπει συνήθως να έχεις φτιάξει ήδη το project σου- έστω ένα prototype.

4 | Friends and family. Συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά γίνεται έντονα και στην Ελλάδα. Παρά την κρίση. Πολλοί είναι οι startuppers που ξεκινούν την προσπάθεια τους, και τα πρώτα χρήματα που χρησιμοποιούν προέρχονται από την οικογένεια τους ή από φίλους. Παλιά «παραδοσιακή συνταγή», η οποία μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα σου επιχειρηματικά βήματα. Αρκεί βέβαια η οικογένεια να έχει λεφτά να σου δώσει…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + fourteen =