αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις ένα επικριτικό άτομο

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις ένα επικριτικό άτομο

Οι επικριτικοί άνθρωποι μπορούν να σε επηρεάσουν αρνητικά και να σου ρίξουν την ψυχολογία. Μπορεί να νιώθεις ότι τίποτα από όσα κάνεις δεν είναι αρκετά καλό ή σωστό και απλά θέλεις να φύγεις μακριά ή να φωνάξεις.

Αυτή η προσέγγιση όμως σπάνια λειτουργεί και τείνει να τροφοδοτεί έναν κύκλο σύγκρουσης.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων ατόμων. Εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις ένα επικριτικό άτομο.

Τσέκαρε την πηγή

Ποιος σε κατακρίνει; Είναι ο μπαμπάς σου; Το αφεντικό σου; Το αγόρι σου; Η σύζυγός σου;

Ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό, είναι επειδή οι διαφορετικοί ρόλοι συχνά οδηγούν τους ανθρώπους στο να νιώθουν άνετα με το να γκρινιάζουν και να κάνουν κριτική.

Πολλές φορές οι σχέσεις στην οικογένεια και τη δουλειά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αξίζουμε να μας επικρίνουν ή ότι πρέπει να το «ανεχόμαστε».

Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές η εποικοδομητική κριτική είναι άξια και πολύτιμη.

Αλλά αν έχετε να κάνετε με κάποιον που σας κριτικάρει συνεχώς, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Επομένως, ελέγξτε την πηγή και βεβαιωθείτε ότι δεν απορροφάτε πολύ περισσότερη κριτική από ό,τι θα έπρεπε, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι δεν έχετε δικαίωμα να αντισταθείτε ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Ελέγξτε την ουσία της κριτικής

Γιατί σε κατακρίνουν;

Υπάρχουν δύο σενάρια σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα:

α) Ποιος είναι ο ισχυριζόμενος λόγος που σας ασκούν κριτική; (Είσαι τεμπέλης, είσαι αγενής, είσαι ψεύτης, είσαι ενοχλητικός).

β) Τι φαίνεται να βρίσκεται στη ρίζα αυτής της κριτικής εναντίον σας; (Είναι απογοητευμένοι με κάτι άλλο, μεγαλοποιούν τα λάθη σας για να ρίξουν σε εσάς τη δική τους ευθύνη, αισθάνονται αδικημένοι ή ίσως κάνουν δίκαιη εποικοδομητική κριτική).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ισχυριζόμενος λόγος για τον οποίο σας γίνεται κριτική είναι η ρίζα του προβλήματος. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, μπορεί να σου γίνεται κριτική για ένα συγκεκριμένο πράγμα αλλά η ρίζα της «έκρηξης» είναι αλλού.

Συνεργαστείτε

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κριτική ως τρόπο οικοδόμησης συνεργασίας;

Για παράδειγμα, ίσως σας έχουν επικρίνει επειδή δεν κάνετε αρκετά στο σπίτι για να βοηθήσετε τον/την σύντροφο σας.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να προτείνετε στους δυο σας λύσεις και να αναθέσετε ευθύνες ξεκάθαρα μεταξύ σας και να προσπαθήσετε να είστε κατανοητοί.

Πολλές φορές, η κριτική μπορεί να μας φέρει σε ένα πολύ συγκρουσιακό σημείο. Η διέξοδος είναι γενικά να προσπαθείς να δεις τα εμπλεκόμενα μέλη περισσότερο ως ομάδα παρά ως αντίπαλους.

Έξοδος

Υπάρχει τρόπος να βγείτε από την αλληλεπίδραση με αυτό το άτομο ή άτομα το συντομότερο δυνατό; Μερικές φορές απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω αυτή την αλληλεπίδραση.

Ομολογουμένως, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό εάν ο/η σύντροφος ή ο γονέας ή το αφεντικό σας, σας επικρίνει 24 ώρες το 24ωρο.

Αν είναι δυνατόν, περάστε χρόνο μόνοι σας.

Μην αντιδράς παρορμητικά

Μπορεί συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις να δημιουργείται ένταση, αλλά η ψυχραιμία είναι σημαντική εδώ. Μην αντιδράσεις παρορμητικά και με έντονο τρόπο. Δες ποια είναι τα δεδομένα, και «χτίσε» την απάντηση σου πάνω σε αυτά. Δεν χρειάζονται «φωνές». Πάρε τον χρόνο σου και μην απαντήσεις αμέσως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =