αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι τράπεζες ψάχνουν τους «εξαφανισμένους» δανειολήπτες που χρωστούν

Οι τράπεζες ψάχνουν τους «εξαφανισμένους» δανειολήπτες που χρωστούν

Στην αναζήτηση 100.000 δανειοληπτών «κόκκινων» στεγαστικών δανείων βρίσκονται οι τράπεζες, με στόχο να τους προτείνουν σειρά ρυθμίσεων, ωστόσο έως σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επικοινωνία με τους εν λόγω δανειολήπτες είναι αδύνατη καθώς δεν απαντούν ούτε στις επιστολές, ούτε στις τηλεφωνικές κλήσεις των τραπεζών, γεγονός που αποδίδεται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, κατά πάσα πιθανότητα, στην εκτίμηση ότι «δεν θα ακούσουν καλά νέα»!

Κρίσιμη μάζα

Η ανάγκη επικοινωνίας κρίνεται από τις τράπεζες ιδιαίτερη κρίσιμη, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη μάζα δανειοληπτών, το πρόβλημα της οποίας χρίζει άμεσης αντιμετώπισης. Κι αυτό διότι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των τραπεζών. «Τους καλούμε για να τους προτείνουμε ρύθμιση του δανείου τους», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Δεν συμφέρει καμία πλευρά, ούτε τον δανειολήπτη ούτε την τράπεζα, η συνέχιση αυτής της κατάστασης».

Το σύνολο των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε περίπου 59 δισ. ευρώ. Το 43,3% αυτών, ήτοι 25 δισ. ευρώ, είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το 35% των NPEs, δηλαδή 8,6 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Το 25% (σ.σ. των NPEs), ήτοι 6 δισ. ευρώ, ανήκουν στην κατηγορία της αβέβαιης είσπραξης χωρίς καθυστέρηση (σ.σ. αβέβαιη ως προς την οικονομική κατάσταση και προοπτική του δανειολήπτη), ή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και, τέλος, το υπόλοιπο 40%, περίπου 10 δισ. ευρώ, είναι καταγγελμένα!

Γκάμα ρυθμίσεων

Οι τράπεζες ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη διαθέτουν μία σειρά από λύσεις-ρυθμίσεις, τις οποίες αναμένεται να εντείνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των stress tests. Μεταξύ αυτών είναι:

– Η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 15 έτη.

– Η μείωση του επιτοκίου ή η μετατροπή του σε σταθερό.

– Η εθελοντική παράδοση του ακινήτου από τον δανειολήπτη.

– Η πώληση του ακινήτου από την τράπεζα με αποπληρωμή του δανείου.

– Κούρεμα σε ετήσια βάση έως και 4%-5%, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις μηνιαίες υποχρεώσεις του.

– Πάγωμα μέρους του δανείου για 15 έτη και αποπληρωμή του υπόλοιπου.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + twenty =