αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι επιχειρήσεις που τα καταφέρνουν: Αυτοί είναι οι 8 εταιρικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται σε ανάπτυξη

Οι επιχειρήσεις που τα καταφέρνουν: Αυτοί είναι οι 8 εταιρικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται σε ανάπτυξη

Το 2017 ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών του και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας του. Αυτό καταγράφει νέα έρευνα της ICAP. Η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα, ο οποίος κατάφερε να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, πετυχαίνοντας αξιόλογες επιδόσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 13.154 ελληνικών επιχειρήσεων (όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι 4/1/2019, εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2017 οι εταιρείες κατάφεραν να πετύχουν αξιόλογη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας τους.Πράγματι, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ελληνικού εταιρικού τομέα αυξήθηκε κατά 10%περίπου το 2017.

Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες των εταιρειών για συγκράτηση των δαπανών τους επέδρασσαν, για άλλη μια χρονιά, θετικά στα λειτουργικά κέρδη τους, καθώς αυτά διευρύνθηκαν κατά 17%περίπου.Περαιτέρω, το σύνολο των εταιρειών κατέγραψε το 2017 καθαρά (προ φόρου) κέρδη ύψους €4,67 δισ., αυξημένα κατά 14%έναντι της προηγούμενης χρήσης.Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη χρήση του 2018. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, 153 εταιρείες, εκτός τραπεζών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 9%το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν κατά 25%.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που τα καταφέρνουν καλύτερα; Από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών 13.154 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα,προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 9,8%το 2017 σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκε σε €125,9 δισ.περίπου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε οκτώ από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού).

Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος της Μεταποίησης (16,2%) και ακολούθησε ο κλάδος της Γεωργίας –Αλιείας (13,9%) και των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων (12,0%). Μικρότερη (ποσοστιαία) αύξηση κατέγραψαν και οι υπόλοιποι κλάδοι του εταιρικού τομέα πλην των Κατασκευών, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,6% την ίδια περίοδο.

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), διαπιστώνονται τα εξής: Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (κατά 9,8%), διευρύνθηκαν και τα συνολικά μεικτά κέρδη αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (6,48%), στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης του κόστους πωλήσεων.Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 5,42% ενώ οι χρηματοοικονομικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 3,04%. Οι μεταβολές αυτές συνέβαλαν στην αξιόλογη βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων (κατά 16,95%) και τελικά στη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, τα κέρδη(προ φόρου) των 13.154 επιχειρήσεων του δείγματος διαμορφώθηκαν στο ποσό των €4,67 δισ.περίπου το 2017, καταγράφοντας ετήσια ποσοστιαία αύξηση 13,74%. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (64,6%) ήταν κερδοφόρες το 2017, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − three =