αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα δεδομένα: Η αξία του ΔΕΣΦΑ μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ

Νέα δεδομένα: Η αξία του ΔΕΣΦΑ μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ

Χθες κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εικονικής τράπεζας πληροφοριών (το λεγόμενο VDR – Virtual Data Room) του ΔΕΣΦΑ δεν προσήλθε κανείς από τους δύο διεκδικητές. Ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και τότε η κοινοπραξία των εταιριών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie αλλά και ο έτερος συμμετέχων στην τελική φάση του διαγωνισμού η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. θα βρεθούν προ θετικής εκπλήξεως.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο ΔΕΣΦΑ εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης αερίου, κατέγραψε εντυπωσιακή ενίσχυση της κερδοφορίας του κατά 87%. Μάλιστα οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς είναι ακόμη θετικότερες, καθώς αναμένεται η καθαρή κερδοφορία να υπερδιπλασιαστεί και από τα 32,2 εκ. ευρώ, να ξεπεράσει τα 60, πιθανόν και τα 90 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή κερδοφορία. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου εμφανίζει πρωτοφανή ρευστότητα. Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, ο ΔΕΣΦΑ είχε στο ταμείο του 145,89 εκατ. ευρώ, ενώ κατά πληροφορίες αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα έχουν κυμαίνονται στα 170 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά εφόσον παραμείνουν στο ταμείο της εταιρείας, συνυπολογίζονται στην αξία άρα και στο τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Κερδοφορία και ταμείο λοιπόν εκτιμάται ότι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ενίσχυση της αποτίμησης και την αύξηση του τιμήματος που θα εισπραχθεί για την πώληση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές που είναι σε γνώση των δεδομένων του ΔΕΣΦΑ και του διαγωνισμού, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσουν μια εικόνα για τις προσδοκίες του τιμήματος.

Θα πρέπει να αναμένουμε τις δύο επίσημες αποτιμήσεις που θα γίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Όμως είναι σαφές ότι με το ταμείο που έχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα από τα τιμολόγια, σε συνδυασμό με την αξία σημαντικών παγίων όπως η Ρεβυθούσα, η αξία του ΔΕΣΦΑ δείχνει πολύ πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που αφήνουν να εννοηθεί ότι η αποτίμηση για το 100% της εταιρείας μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =