αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κανένα VC δεν ήθελε να μας δώσει χρήματα όταν ξεκινάγαμε»: Ο Mr Salesforce θυμάται μια ιστορία από τα παλιά

«Κανένα VC δεν ήθελε να μας δώσει χρήματα όταν ξεκινάγαμε»: Ο Mr Salesforce θυμάται μια ιστορία από τα παλιά

Μπορεί σήμερα να βλέπουμε πολλούς διάσημους και πλούσιους επιχειρηματίες, και να νομίζουμε ότι η επιτυχία έφτασε σε αυτούς… με έναν μαγικό τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, η διαδρομή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Χρειάστηκε να ξεκινήσουν από χαμηλά, για να φτάσουν στον μεγάλο στόχο τους. Μάλιστα, στο ξεκίνημα η αμφισβήτηση ήταν έντονη.

Ο Marc Benioff είναι σήμερα συνιδρυτής και πρόεδρος του κολοσσού Salesforce. Μια εταιρία αξίας 124 δισ. δολαρίων. Γυρνώντας όμως τον χρόνο πίσω, ο Marc Benioff παρέθεσε μια ιστορία από το 1999. Τότε που ξεκίναγε την εταιρία μαζί με τους άλλους συνδιρυτές (Parker Harris, Dave Moellenhoff και Frank Dominguez).

Τι έκαναν τότε οι νεαροί επιχειρηματίες; Παρουσίαζαν το project τους σε όλους τους venture capitalists στη Silicon Valley. Το αποτέλεσμα; Κανείς δεν ήθελε να τους δώσει χρηματοδότηση.

«Κανείς δεν ήθελε να μας δώσει χρήματα», σημειώνει ο Benioff.

Και εξηγεί: «Νομίζω ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την εκπληκτική ευκαιρία που υπήρχε σχετικά με το cloud computing. Δεν μπορούσαν να δουν ότι η ιδέα μας θα εξελιχτεί σε μια εταιρία με 35.000 εργαζομένους, θα πάρει τεράστιο κομμάτι από την αγορά, και θα μπει μέσα στο top-5 των software εταιριών».

Τελικά, ο Benioff και οι άλλοι συνιδρυτές ξεκίνησαν την εταιρία από μια κρεβατοκάμαρα. Σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο ο Benioff είχε ενοικιάσει μετά την αποχώρηση του από την Oracle. Για να ξεκινήσει η Salesforce το 1999 οι συνιδρυτές επένδυσαν συνολικά 500.000 δολάρια, από δικά τους κεφάλαια.

Τελικά, προς το τέλος του 1999 η εταιρία ήταν σε θέση να αντλήσει 17 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα όμως δεν προήλθαν από VCs. Ήταν όλα ιδιωτικά κεφάλαια. «Ήμουν τυχερός που είχα κάποιους πλούσιους φίλους. Εάν όχι, δεν θα είχα τη δυνατότητα να προχωρήσω στην εταιρεία», παραδέχεται ο Benioff.

Μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξή της, το 2004, η Salesforce μπήκε στο χρηματιστήριο, συγκέντρωσε 110 εκατομμύρια δολάρια, και κάπως έτσι η εταιρία βρήκε τον δρόμο της. Για να γίνει ένας τεχνολογικός γίγαντας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − three =