αρχικηVIRALΘα ήθελες να γίνει έτσι η Αθήνα; Αυτή είναι η πρόταση για την ανάπλαση της πόλης (Εικόνες)

Θα ήθελες να γίνει έτσι η Αθήνα; Αυτή είναι η πρόταση για την ανάπλαση της πόλης (Εικόνες)

Κατατέθηκαν περισσότερες από 400 προτάσεις. Ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας, ο οποίος εστίασε στο ιστορικό τρίγωνο των Κλεάνθη και Schaubert, έβγαλε νικητή. Είναι η η πρόταση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του, μεταμορφώνει τις περιοχές Συντάγματος, Βαρβακείου και Κεραμεικού –με ταυτόχρονη αναγέννηση των αξόνων Αθηνάς και Ερμού.

Ωστόσο, μετά την δημοσιοποίηση των σχετικών εικόνων, τα σχόλια από τους χρήστες των social media ήταν μάλλον ανάμεικτα. Αφού πολλοί σχολίασαν καυστικά, για παράδειγμα, την περιορισμένη παρουσία πρασίνου και νερού στα συγκεκριμένα σχέδια ανάπλασης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη ανάπλαση του Συντάγματος και την διαμόρφωσή του σε Νέα πλατεία Πολιτισμού, καθώς και νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο μέσω της δομής ενός προεντεταμένου στεγάστρου, και νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό.

Όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου, οι οποίοι κρίνουν απαραίτητη την αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου της Αθήνας, ο μητροπολιτικός, υπερτοπικός χαρακτήρας του νεοκλασικού τριγώνου των Κλεάνθη-Schaubert είναι αυτονόητος και τόσο ισχυρός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: ούτε από την οικονομική κρίση, ούτε από την γήρανση του κτιριακού του περιεχομένου. Έχει όμως αδιαμφισβήτητα απολέσει την λάμψη του.

Στην αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου θεωρούν απαραίτητη την ανάκτηση του δημοσίου χώρου, ο οποίος πρέπει να διασυνδεθεί με τα εγγενή εσωτερικά του χαρακτηριστικά και με την ανάκτηση της λάμψης ενός ενδότερου, γραμμικού «Τ»: ανάμεσα στην Ομόνοια και την Ακρόπολη, ανάμεσα στο Σύνταγμα και τον Κεραμεικό.


ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ – ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ – ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ


ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 1 =