αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ χρηματιστηριακή εταιρία που ξεκινά να δίνει απεριόριστες άδειες (μετ’ αποδοχών) στους εργαζομένους της

Η χρηματιστηριακή εταιρία που ξεκινά να δίνει απεριόριστες άδειες (μετ’ αποδοχών) στους εργαζομένους της

«City of London Firm Offers ‘Unlimited Holiday’ to Battle Burnout». Αυτός είναι ο τίτλους σε άρθρο του Bloomberg και η είδηση είναι πραγματική. Η χρηματιστηριακή εταιρεία FinnCap Group με έδρα το Λονδίνο, αποφάσισε να δώσει απεριόριστες ημέρες άδειας (μετ’ αποδοχών) στους εργαζομένους της μέσα στο 2022.

Η κίνηση έγινε μετά από ένα χρόνο όπου το προσωπικό εργαζόταν περισσότερες ώρες, έτσι η εταιρεία άλλαξε την πολιτική της για να επιτρέψει στους εργαζόμενους να παίρνουν όσες άδειες χρειάζονται για να αποφύγουν το burnout. Oι τραπεζίτες, πωλητές και άλλου είδους προσωπικό της εταιρείας θα έχουν λοιπόν απεριόριστη άδεια μετ’ αποδοχών.

Συγκεκριμένα θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν άδεια τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων το χρόνο συν δύο ή τρεις ημέρες το τρίμηνο, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της FinnCap Group, Sam Smith.

«Δεν υπάρχει μέγιστο, υπάρχει ελάχιστο που θα πρέπει κανείς να πάρει», δήλωσε η ίδια. «Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τους ίδιους» τους εργαζόμενους, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η Smith τονίζει πως η εταιρεία έχει καταρτίσει μια λίστα με δραστηριότητες και έκτακτες ανάγκες των εργαζομένων, για τις οποίες μπορούν να απουσιάσουν από τη δουλειά, χωρίς να προσμετράται η απουσία τους ως ημέρα άδειας. Έτσι στον κατάλογο των «δικαιολογημένων απουσιών» περιλαμβάνεται για παράδειγμα επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και τον κτηνίατρο, αλλά και η ανάγκη να αναμένει κανείς στο σπίτι για να δεχτεί κάποιον επαγγελματία για επισκευές.

«Το burnout δεν λύνεται με μία σύντομη άδεια δύο εβδομάδων. Λύνεται αλλάζοντας κατάλληλα τον τρόπο που δουλεύεις», τόνισε η Sam Smith.

Πως θα δουλέψει αυτό στην πράξη

Η κίνηση της FinnCap είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι ασυνήθιστη μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ωστόσο, η ιδέα των απεριόριστων διακοπών δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως επισημαίνουν ο Δρ Johnathan Lord και η Dr Nadine Watson, δύο ειδικοί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Salford Business School.

Όπως εξηγούν μιλώντας στο βρετανικό Business Leader: «Καταρχήν, η απεριόριστη άδεια της FinnCap είναι λογική, ιδιαίτερα δεδομένου ότι επιβάλλουν μία ελάχιστη άδεια. Οι περισσότεροι οργανισμοί που προσφέρουν απεριόριστη ετήσια άδεια διαπιστώνουν ότι οι υπάλληλοί τους λαμβάνουν λιγότερες άδειες συνολικά». Εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία της FinnCap δείχνει να λειτουργεί στην πράξη.

Και συμπληρώνουν: «Οι διακοπές χωρίς όριο υπάρχουν από τη δεκαετία του 1990 με την IBM να βρίσκεται στην πρωτοπορία και ορισμένες εταιρείες όπως το Netflix, το LinkedIn και η Roku να έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο ως βασική αρχή πιο πρόσφατα».

Σύμφωνα με τους δύο εμπειρογνώμονες ανθρώπινου δυναμικού, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι εταιρείες που προσφέρουν απεριόριστες ημέρες άδειας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − eleven =